Hop til indhold

Det er landets kommunalbestyrelser, der har kunnet ansøge om deltagelse i forsøget med en eller flere af kommunens skoler. Den deltagende skole kan som led i forsøget fx konvertere dele af den understøttende undervisning til særlige turboforløb for fagligt svage elever eller særlige talentforløb for de fagligt dygtige elever. Den enkelte skole kan også lave samarbejder med det lokale erhvervsliv, for eksempel med det formål at styrke den enkelte elevs håndværksmæssige og innovative evner, eller de kan oprette en klasse med en særlig teknologiprofil. Mulighederne er mange.

”Skolen er folkets skole. Og folket har krav på en skole, der fokuserer på den gode undervisning, som det hele handler om. Jeg får enormt mange henvendelser fra forældre, elever og lærere, der ønsker at kunne tilpasse deres skole bedre til de lokale forhold, så der kommer fuldt fokus på skolens kerneopgave. Jeg ser frem til at opleve, hvordan forsøget forhåbentlig kan være med til det,” siger undervisningsminister Merete Riisager.

Undervisningsministeriet skal nu behandle alle de modtagne ansøgninger for at vurdere, om de lever op til beskrivelserne af de pædagogiske indsatser, som man med forsøget kan afprøve på de enkelte skoler. Hvis der er mere end 50 af de modtagne ansøgninger, der lever op til kravene, vil der blive trukket lod blandt alle de kvalificerede ansøgninger.

Ministeriet forventer at kunne sende breve til kommunalbestyrelserne om, hvorvidt de har fået godkendt deres skolers ansøgninger primo juni 2017, så skolerne i forbindelse med tilrettelæggelse af det kommende års skemaer kan nå at tage højde for de mere fleksible rammer for undervisningen, som forsøget giver mulighed for.

Rammeforsøget sker i øvrigt inden for rammerne af folkeskolereformen, således at skolerne fortsat skal leve op til folkeskolereformens hovedelementer om variation i skoledagen, bevægelse, åben skole mv.

Om rammeforsøget

  • Forsøgsgodkendelsen gives med start fra skoleåret 2017/18. Forsøget løber frem til og med udløbet af skoleåret 2019/20.
  • Der gives med forsøget ikke tilladelse til at fravige de øvrige regler i folkeskolelovgivningen, ligesom der fortsat skal gives noget understøttende undervisning.
  • Forsøgsgodkendelse gives kun efter godkendelse fra både kommunalbestyrelsen og skolebestyrelsen.
  • Forsøget bliver evalueret, og det er en betingelse for deltagelse i forsøget, at de deltagende skoler forpligter sig til at deltage i evalueringen.