Hop til indhold

1. Ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, epx

Regeringen vil oprette en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, epx, med en kombination af praktisk og teoretisk undervisning. Stort set alle unge skal have adgang til gymnasiet - enten på epx, stx, eller hhx. Regeringen arbejder på en løsningsmodel, hvor htx for eksempel integreres helt eller delvist i stx.

2. Alle døre til videre uddannelse er åbne

Unges valg må ikke lukke døre for videre uddannelse senere i livet. Epx giver efter to år adgang til erhvervsuddannelserne, erhvervsakademiuddannelser og en række professionsbacheloruddannelser. Tre år på epx giver adgang til alle professionsbacheloruddannelser og med en udvidet fagpakke også adgang til universitetet.

3. Gode sociale ungdomsmiljøer

Alle unge skal have mulighed for et par år mere til at blive klogere på, hvad de gerne vil, i et godt socialt miljø med jævnaldrende klassekammerater og studieture, musicals og fester. 

4. Bæredygtige gymnasieuddannelser i hele landet

Epx skal placeres på eksisterende erhvervsskoler eller gymnasier for at samle de unge og skabe bæredygtige ungdomsuddannelser i hele landet, selv om særligt landområderne er udfordret af faldende ungdomsårgange. 

5. Massiv investering i ungdomsuddannelserne

Regeringens forslag koster cirka 2,3 milliarder kroner årligt fra 2030 og frem. Det svarer til et løft på cirka 10 procent i forhold til udgifterne i dag. Regeringen vil derudover afsætte 4,8 milliarder kroner samlet set over årene 2027-2034 til implementering af epx og omlægning af uddannelses- og institutionslandskabet.

Sidst opdateret: 8. oktober 2024