Adgang til en fri- eller privatskole for børn og unge, der er fordrevet fra Ukraine
Fri - og privatskolerne afgør som udgangspunkt selv, hvilke elever de vil have på skolerne.
Børn, der er fordrevet fra Ukraine, kan lige som alle andre blive optaget på en fri- og privatskole mod forældrebetaling. Fri- og privatskolen kan vælge at bevillige en friplads til eleven for skolens egne midler.
Derudover har kommunalbestyrelsen fået mulighed for at henvise børn, der er fordrevet fra Ukraine, omfattet af særloven til fri- og privatskolers særlige tilbud om grundskoleundervisning til visse tosprogede elever, jf. kapitel 8 c i friskoleloven, uden forældrenes samtykke, jf. folkeskolelovens § 22 a, stk. 1, nr. 2.
Det er en forudsætning for adgangen til at henvise elever til undervisning på fri- og privatskoler uden forældrenes samtykke, at kommunalbestyrelsen har indgået en overenskomst herom med bestyrelsen eller lederen af den pågældende skole.
Henvisning til undervisning vil kunne benyttes i tilfælde, hvor kommunen skønner at have behov for at kunne gøre brug af ledig kapacitet, herunder lokale- og lærerressourcer, andre steder, som kommunalbestyrelsen ikke selv har til rådighed, og hvor kommunen skønner at henvisning er den mest hensigtsmæssige løsning. Det følger heraf, at henvisning vil skulle ske på baggrund af en konkret vurdering og med hensyn til den enkelte elev, herunder ift. reglerne for så vidt angår specialundervisning og specialpædagogisk bistand m.v. Finansieringen af undervisningen skal bæres af den henvisende kommune.
Adgang til efterskoler og frie fagskoler for unge, der er fordrevet fra Ukraine
En kommune kan visitere enhver undervisningspligtig elev til en efterskole og fri fagskole, ligesom efterskoler og frie fagskoler kan indgå aftale med en kommune om indskrivning på et 10. klassestilbud.
En kommune kan ikke yde driftstilskud til en efterskole eller fri fagskole. Det er dog muligt for den kommune, hvor en uledsaget ung, der er fordrevet fra Ukraine, er visiteret til, at yde tilskud til en efterskoles eller en fri fagskoles driftsudgifter for en ung, der er kommet til Danmark uden sine forældre, jf. § 29 b, i lov om efterskoler og frie fagskoler. Det drejer sig om gruppen af uledsagede flygtningebørn i alderen 14-17 år.
Unge, der er fordrevet fra Ukraine kan blive dagelever på efterskolerne med forudgående godkendelse
Optagelse af unge, der er fordrevet fra Ukraine som dagelever på efterskoler kræver forudgående godkendelse af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og vil bero på en konkret og individuel vurdering. Det følger af tilskudsbekendtgørelsens § 12, stk. 2.
Børn og unge, der er fordrevet fra Ukraine kan indgå i tilskudsgrundlaget for en fri- eller privatskole
Når en forældremyndighedsindehaver eller værge til et barn eller en ung, der er fordrevet fra Ukraine, har fået opholdstilladelse, kan barnet eller den unge indgå i tilskudsgrundlaget per 5. september året før finansåret.
Barnet skal på tælledagen deltage i det almindelige undervisningstilbud og være CPR-registreret i en bopælskommune.
Uledsagede unge, der er fordrevet fra Ukraine, der er meddelt opholdstilladelse, uden en forældre-myndighedsindehaver eller værge, indgår ligeledes i tilskudsgrundlaget per. 5 september, såfremt de er CPR-registreret i en bopælskommune, og på tælledagen indgår i det almindelige undervisningstilbud.
Fri- og privatskoler, efterskoler og frie fagskoler har mulighed for at give fripladser, evt. finansieret af skolernes egne midler
Fripladstilskud kan gives til alle fri- og privatskoler, som er berettiget til tilskud i henhold til § 17, stk. 1, i lov om friskoler og private grundskoler m.v., og tilskudsbekendtgørelsens § 14, stk. 2.
Desuden kan kommunen yde et tilskud til nedbringelse af skolepenge, jf. § 23, nr. 1, i lov om friskoler og private grundskoler m.v. og § 29 a i lov om efterskoler og frie fagskoler.
Det vil endvidere være muligt for efterskoler, frie fagskoler og fri- og privatskoler at tilbyde en friplads for skolens egne midler.