Med satspuljeaftalen for 2017 blev der afsat 32,4 millioner kroner til forebyggelse af radikalisering og social kontrol i dagtilbud, skole, fritidstilbud og ungdomsuddannelser. Som en del af det indledende arbejde med den indsats samler nyt litteraturstudie viden om, hvad der virker for de helt yngste børn og deres forældre i forhold til tidlig forebyggelse af radikalisering. Rapporten peger på, at dagtilbud kan bidrage til at forebygge mange former for negativ udvikling og mistrivsel hos børn og spiller en central rolle, når det handler om tidlig forebyggelse.
Udover at det i rapporten konkluderes, at der er behov for yderlig forskning, peger den på, at dagtilbud, der arbejder med børns demokratiske, kritiske og sociale kompetencer, er med til at opbygge børn og unges modstandskraft over for usunde fællesskaber. På sigt kan dagtilbud dermed modvirke, at børn udvikler risikoadfærd, ’modborgerskab’ og negative løbebaner såsom radikaliseringsprocesser.
Ifølge rapporten har sammenhæng mellem aktiviteter i dagtilbuddene og i hjemmet også betydning. Det kan for eksempel være, når pædagoger involverer forældrene i dagtilbuddenes aktiviteter. På den måde kan det pædagogiske personale inspirere og hjælpe forældre til at skabe et læringsmiljø i hjemmet, som også hjælper børnene til at udvikle medborgerskabskompetencer.
Rapporten er del af en opdatering og udvidelse af et tidligere litteraturstudie fra 2016 med fokus på forebyggelse i grundskole og ungdomsuddannelser. Den tidligere rapport pegede blandt andet på betydningen af at arbejde med oplysning om og kompetencer til at deltage i samfundet på demokratisk vis og skabe forståelse og tolerance for andre og deres synspunkter i undervisningen. Begge rapporter er udarbejdet for Undervisningsministeriet og skal understøtte ministeriets arbejde i satspuljeinitiativet til forebyggelse af radikalisering og social kontrol i dagtilbud, grundskole, fritidstilbud og ungdomsuddannelser.
Se ”Litteraturstudie om tidlig forebyggelse af radikalisering og ekstremisme i dagtilbud”
Læs mere om det tidligere litteraturstudie, som nu er opdateret med yderligere et studie
Om satspuljeinitiativet
Satspuljeinitiativet til forebyggelse af radikalisering og social kontrol i dagtilbud, grundskole, fritidstilbud og ungdomsuddannelser omfatter blandt andet:
udviklingsforløb til udvalgte institutioner og kommuner ved et rejsende eksperthold
efteruddannelse af lærere/undervisere og pædagogisk personale
udvikling og formidling af materialer og metoder til fagprofessionelle.
Initiativet fokuserer på tidlig forebyggelse og har til formål at ruste alle børn og unge med demokratiske, kritiske og sociale kompetencer via en styrkelse af fagprofessionelle praksis. Indsatsen skal også skabe et solidt vidensgrundlag og understøtte udbredelsen af viden om, hvordan tidlige forebyggende indsatser mod radikalisering og negativ social kontrol kan tilrettelægges i dagtilbud, skoler, fritidstilbud og ungdomsuddannelser, så der opnås den bedste praksis og de bedste resultater.
Institutioner og skoler vil fra 2018 få mulighed for at ansøge om udviklingsforløb og efteruddannelse.