34 relevante forskningsstudier danner rammen om et nyt, stort metastudie af, hvordan forskning bliver inddraget i grundskolen. Studiet er udarbejdet for Undervisningsministeriet, og konklusionen er, at særligt seks overordnede temaer har betydning for, om relevant forskning finder vej ind i klasseværelserne. Studiet peger videre på ledelse som det vigtigste tema.
En af nøglerne til at løfte det faglige niveau i grundskolen er at få udbredt den nyeste og vigtigste viden til underviserne.
-Merete Riisager
”En af nøglerne til at løfte det faglige niveau i grundskolen er at få udbredt den nyeste og vigtigste viden til underviserne. Studiet her identificerer meget klart skoleledelsen som den primære drivkraft for, at det sker, og det understreger endnu engang skolelederens vigtige rolle for den gode undervisning,” siger undervisningsminister Merete Riisager.
Udover ledelse peger studiet også på kompetenceudvikling, ressourcepersoner, effektuering, holdninger og forankring som vigtige parametre for at få forskningen implementeret i undervisningen. Kortlægningen indeholder også inspiration til, hvordan relevante aktører kan styrke forskningens rolle i grundskolen.
Fakta om undersøgelsen
Det systematiske forskningsreview kortlægger, hvad der fremmer eller hæmmer anvendelse af forskning i grundskolen. Den kortlagte forskning stammer fra EU, Schweiz, Norge, USA, Canada og New Zealand. I reviewet blev der fundet 9.232 studier, der efter sortering efter relevans har resulteret i 73 referencer, hvoraf 34 både har en tilstrækkelig forskningsmæssig kvalitet og relevans til at blive inkluderet i reviewet.