Hop til indhold

Sidste år besluttede partierne bag erhvervsuddannelsesreformen at investere i alt 133 millioner kroner fra 2017 til 2020 til etableringen og drift af op til ti nationale videnscentre. Videnscentrene skal bidrage til at uddanne elever i erhvervsuddannelserne til at håndtere den teknologiske udvikling og matche de kompetencer, som virksomhederne efterspørger på et digitalt arbejdsmarked. Samtidig skal centrene understøtte de øvrige erhvervsskoler i deres arbejde med den digitalisering af uddannelserne, der følger af nye teknologier, og i at udarbejde og afprøve nye undervisningsforløb, som alle erhvervsskole kan anvende bredt i talentarbejdet.

Landets erhvervsskoler har ind til den 12. juni 2017 kunne sende ansøgninger om at etablere et nationalt videnscenter. Undervisningsministeriet har modtaget 15 ansøgninger og har besluttet at imødekomme ni af ansøgningerne. Skoler, der vil indgå enten som vært- eller partner i videnscentrene fordeler sig geografisk over hele landet.

”Videnscentrene skal være faglige fyrtårne og sikre, at erhvervsuddannelserne kan følge med den udvikling, der sker på arbejdsmarkedet. Jeg vil gerne kvittere for den arbejdsindsats, der er lagt i at skabe samarbejde på tværs af både erhvervsskoler, virksomheder, andre uddannelsesinstitutioner og regionale vækstmiljøer. Det viser et stærkt engagement fra erhvervsskolerne, og jeg glæder mig til at følge arbejdet med at etablere de ni centre,” siger undervisningsministeren Merete Riisager.

Udover de 133 millioner fra 2017 til 2020 er der afsat 80 millioner kroner til et særligt udstyrsløft til alle videnscentrene dog undtaget områderne digital handel og databaseret service og forretningsudvikling.

Her bliver de ni videnscentre placeret

Automation og robottekonologi (to centre)

  • Syddansk Erhvervsskole (værtsskole), Herningsholm og EUC Syd.
  • TECHCOLLEGE (værtsskole), Mercantec, TEC, EUC Nordvest og NEXT

Velfærdsteknologi (to centre)

  • SOSU Nord (værtsskole), SOSU Frederica – Vejle – Horsens og SOSU Fyn
  • SOPU (værtsskole) og SOSU C

Procesteknologi (et center)

  • EUC Lillebælt (værtsskole) og Kold College

Håndværk – design og arkitektur (et center)

  • NEXT (værtsskole), Mercantec og TECHCOLLEGE

Håndværk – bæredygtighed, klimarenovering og byggeri (et center)

  • Learnmark (værtsskole), Roskilde Tekniske Skole og Den jyske Haandværkerskole

Digital handel (et center)

  • Aarhus Business College (værtsskole) og 11 partnerskoler

Databaseret service og forretningsudvikling (et center, som etableres i 2018)

  • IBC International Business College (værtsskole) og 14 partnerskoler

Udpegningen af videnscentrene betyder, at processen med at etablere de ni centre nu kan sættes i gang.