Når FGU-institutionerne til august åbner dørene for nye elever, vil de komme til at bruge udvalgte fællesstatslige løsninger. Undervisningsministeren har samtidig besluttet, at dele af de fællesstatslige løsninger skal være frivillige for FGU-institutionerne at bruge. Den mere fleksible løsning skal tilgodese ønsker fra blandt andet de nye institutioners ledere.
”Jeg har taget input fra dialog med FGU-sektoren og FGU-aftalekredsen til efterretning og er nu kommet frem til en løsning, som både indeholder fælles løsninger og frivillighed. Med den model sikrer vi, at institutionerne får nødvendige systemer på plads, og samtidig bliver der taget hensyn til institutionernes ønsker om frihed og hjælp til implementering,” siger undervisningsminister Merete Riisager.
De systemer, som FGU-institutionerne skal gøre brug af, benyttes i dag af en række styrelser og institutioner. Systemerne bidrager til at understøtte implementeringen af økonomi, regnskab og IT på de nye institutioner, og derfor er det vurderingen, at det er hensigtsmæssigt, at FGU-institutioner anvender dem.
Konkret omfattes FGU-institutionerne af:
- it-systemer indenfor økonomi, regnskab og HR
- Statens It, som er computere, servere og it-drift. Dog vil der i helt særlige tilfælde kunne ansøges om at blive undtaget.
- Statens indkøbsaftaler fra 1. januar 2020.
Det vil være frivilligt for FGU-institutionerne at anvende det statslige rejseafregningssystem Rejs Ud og Statens Administration. Derudover har ministeren besluttet, at der kan etableres pilotinstitutioner, som kan indhøste erfaringer med brug af Statens Administration.
Den samlede implementeringsplan for fælles løsninger vil nu blive sat i gang, så FGU-institutionerne vil være klar den 1. august 2019.
Det fremgår af aftale om bedre veje til uddannelse og job, at undervisningsministeren kan pålægge institutionerne at være omfattet af fælles løsninger.