Det er vigtigt, at ungdomsorganisationer har adgang til uddannelsesinstitutioner og har mulighed for at tale på samlinger, deltage i paneldebatter, uddele materiale eller have en stand.
Børne- og Undervisningsministeriet har derfor i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne opdateret Kodeks for ungdomsorganisationers tilstedeværelse på ungdomsuddannelserne fra 2013.
Formålet med kodekset er at opstille rammer for samfundsengagerende ungdomsorganisationers adgang og tilstedeværelse på ungdomsuddannelsesinstitutionerne.
”Ungdomsuddannelserne har en meget vigtig opgave med at skabe en demokratisk kultur blandt de unge og introducere dem til demokratiets spilleregler, hvor der blandt andet skal være plads til forskellige holdninger. Det kræver, at der er nogle, som vil diskutere og debattere, hvordan vi skal indrette vores samfund. Derfor vil jeg opfordre uddannelsesstederne til at samarbejde med landets ungdomsorganisationer og sikre, at de kan komme ud på skolerne, så der bliver skabt en åben politisk debat og dialog på uddannelsesinstitutionerne,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Opdateringen sker i forbindelse med, at regeringen har besluttet ikke at videreføre et lovforslag fra den tidligere regering fra 2022 om at indføre et krav om ungdomsorganisationernes adgang til institutionerne. Regeringen ønsker i stedet, at der er lokal frihed i forhold til samfundsengagerende organisationers adgang til ungdomsuddannelserne, og opfordrer samtidig uddannelsesinstitutionerne til at samarbejde med elevrådene om deres adgang.
Læs Kodeks for samfundsengagerende ungdomsorganisationers adgang til ungdomsuddannelser (pdf)