Flere medarbejdere skal have løftet deres færdigheder inden for dansk, matematik, engelsk og it. Det er formålet med en ny alliance, regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at indgå med en række virksomheder og offentlige arbejdspladser.
I dag mangler op mod en halv million danskere færdigheder inden for læsning og skrivning. Alliancen for løft af basale færdigheder skal understøtte, at medarbejdere har de fornødne færdigheder for at kunne begå sig på deres arbejdsplads og være rustet til fremtidige omstillinger på arbejdspladsen.
Med alliancen etableres der et netværk mellem de medvirkende arbejdsgivere, hvor de kan udveksle erfaringer med for eksempel screening for ordblindhed, opkvalificeringstiltag og motivation. Samtidig får arbejdsgiverne i alliancen rådgivning om uddannelsesmuligheder, der passer til medarbejdere og arbejdspladsen via Børne- og Undervisningsministeriets eVejledning.
”Vi lever i en tid med mangel på kvalificeret arbejdskraft og store omstillinger på vores arbejdsmarked. Derfor er det afgørende, at vi sikrer, at medarbejdere rundt om på landets arbejdspladser er rustet til de krav, arbejdsmarkedet stiller. Det gælder både på de private og de offentlige arbejdspladser, hvor blandt andet ny teknologi og grøn omstilling stiller nye krav til kompetencer. Derfor er jeg glad for, at vi med alliancen gør en fælles indsats for at løfte medarbejderes basale færdigheder inden for både læsning, matematik og it. Det er til stor gavn for både den enkelte og for samfundet, at der er gode muligheder for udvikle sig gennem hele arbejdslivet”, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
”Det er i alles interesse, at medarbejderne har kompetencer til at begå sig på morgendagens arbejdsmarked, så manglen på medarbejdere ikke bliver endnu større i fremtiden. Rigtig mange virksomheder arbejder allerede i dag med løbende kompetenceudvikling af medarbejderne. DA håber, at alliancen kan inspirere endnu flere virksomheder og medarbejdere til at arbejde med at løfte medarbejdernes basale færdigheder inden for fx læsning og it”, siger administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad,
”Det er altid klogt at investere i sine medarbejdere. Men særligt når det handler om almene færdigheder som læsning, matematik og it er det vigtigt, at virksomhederne går forrest. Lønmodtagerne vil rigtig gerne følge med udviklingen på arbejdspladsen, men i en travl hverdag er det afgørende, at der laves fælles aftaler, og at man kan efteruddanne sig sammen med sine kolleger. Jeg ved, at de lokale tillidsfolk glæder sig til arbejdet, og jeg håber, at endnu flere virksomheder vil gå med i alliancen,” siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Morten Skov Christiansen.
”I kommunerne glæder vi os over, at vi med alliancen styrker arbejdet for at løfte de mest basale færdigheder hos de medarbejdere, der har behov. Det vil både gavne trivslen og mulighederne for at udvikle sig til fremtidens arbejdsmarked. Derfor hilser vi alliancen her velkommen og ser frem til at følge arbejdet i tæt samspil med de øvrige indsatser, der allerede er i gang i kommunerne”, siger formand for KL’s Løn og Personaleudvalg Michael Ziegler.
”Det er vigtigt med indsatser, der løfter medarbejdernes basale færdigheder – det kan fx være læsning eller regning. Dem, der har behov for det, vil kunne få relevante kurser. Det vil være til gavn for medarbejderne selv og til gavn for vores borgere og patienter. Opkvalificeringen kan være med til at fastholde og knytte medarbejderne tættere til deres arbejdsplads, øge kvaliteten af deres arbejdsindsats og give et skub i den rigtige retning, hvis de ønsker at avancere”, siger formand for Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg Heino Knudsen.
Om Alliancen for løft af basale færdigheder
Med Trepartsaftalen om langsigtede investeringer i voksen-, efter- og videreuddannelse fra 12. september 2023 blev det besluttet at oprette en national alliance om løft af basale færdigheder. Alliancen består af regeringen, arbejdsmarkedets parter og arbejdsgivere.
Alliancens medlemmer forpligter sig til at arbejde systematisk med opkvalificering af medarbejdere, der screenes og opkvalificeres årligt. Alliancens opstiller mål for indsatsen med udgangspunkt i den enkelte virksomhed og arbejdsgiver.
Alliancen består pr. 26.8.2024 af følgende private virksomheder og offentlige arbejdsgivere:
- Aalborg Kommune
- Arkil A/S
- Arla Foods amba
- Compass Group
- Danish Crown
- Davidsens Tømmerhandel A/S.
- Grundfos A/S
- Hørkram Foodservice A/S
- IKEA
- National Oilwell Varco Denmark I/S
- Novo Nordisk
- ProfilService
- Salling Group
- Socialforvaltningen i Københavns Kommune
- SOSU Nord