Flere steder i landet vil kommuner i de kommende år opleve et markant fald i ungdomsårgangene. En fremskrivning fra Danmarks Statistik viser, viser, at antallet af 15-18-årige vil være reduceret med ti procent eller mere i cirka halvdelen af landets kommuner i 2035.
Det betyder blandt andet, at der vil være færre elever på ungdomsuddannelserne, hvilket vil udfordre institutionernes økonomi. Generelt vil faldet ramme bredt i hele landet, viser fremskrivningen. Men flere steder i landet er uddannelsesinstitutioner allerede i dag påvirket af et lille elevgrundlaget, og de vil blive yderligere påvirket i 2035.
8 procent på landsplan
På landsplan vil antallet af 15-18 årige i 2035 ifølge fremskrivningen være reduceret med 8 procent sammenlignet med 2024, og kun i 10 ud af 98 kommuner vil den demografiske udvikling blandt 15-18 årige være positiv.
Det er særligt kommuner i nogle dele af landet, der vil opleve de største fald. I 2035 vil antallet af 15-18 årige i landkommuner være 15 procent lavere end i 2024. I hovedstadskommuner og de store byer er faldet kun omkring 3 procent.
”Det er regeringens ambition, at der skal være attraktive ungdomsuddannelser af høj kvalitet i hele landet. Men de her tal tyder på, at der altså er nogle uddannelsesinstitutioner, der om få år kommer til at have svært ved at løbe rundt, fordi der simpelthen er for få unge. Blandt andet derfor vil vi i regeringen etablere en ny ungdomsuddannelse, så vi kan få samlet de unge og få skabt bæredygtige skoler med gode sociale miljøer,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Læs mere
Tal der taler: Demografisk udvikling blandt 15-18-årige (pdf).