Hop til indhold

En helt ny digital platform skal understøtte digital dannelse af børn og unge, så de lærer at færdes på nettet på en hensigtsmæssige måde.

Første udgave af platformen lanceres den 12. juni og indeholder digitale dannelsesprincipper og undervisningsmaterialer om digital dannelse. Den er målrettet børn, unge og fagpersoner i grundskolen, 10. klasse, ungdomsskolen, FGU og på ungdomsuddannelserne (inklusiv STU).

De digitale dannelsesprincipper skal gøre det mere enkelt at forstå og arbejde med at styrke børn og unges digitale dannelse. Det er hensigten, at platformen kan bruges til at skabe en fælles dialog om at færdes sikkert på nettet.

Senere vil platformen blive udbygget med indhold og materialer, der både vil henvende sig til børn og unge, deres forældre og pædagogisk personale i fritidstilbud.

Den digitale platform er en del af projektet ON – Sammen om digital dannelse, der indeholder initiativer om undervisningsmaterialer, elevbårne aktiviteter, en fritidsindsats og en kommunikationsindsats om krænkende adfærd på nettet – alt sammen med det formål at understøtte den digitale dannelse af børn og unge i alderen 5-25 år. Projektet blev igangsat i 2023 og løber frem til sommeren 2026.

”Jeg er meget optaget af, hvordan vi hjælper vores børn og unge, så de ikke bliver forført af sociale medier, som kan påvirke deres trivsel. Det er avancerede, psykologiske overvejelser, der ligger bag ved de afhængighedsskabende algoritmer, og som er designet til at få dem til at blive hængende foran skærmen. Men barndommen skal ikke spildes foran skærme. Og derfor er det ekstremt vigtigt tidligt at få sunde digitale vaner. Vi har som voksne et stort ansvar i at hjælpe med det, og derfor hilser jeg tiltag som den nye platform velkommen,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Besøg den digitale platform (on-undervisning.dk)

Projektets ophav

Bag projektet ON – Sammen om digital dannelse står et konsortium bestående af Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik, og projektet finansieres af midler fra Børne- og Undervisningsministeriets Pulje til styrket indsats for digital dannelse af børn og unge.

Regeringen og Folkeskoleforligskredsen besluttede i 2021 at afsætte 53,4 millioner kroner til en styrket indsats for digital dannelse af børn og unge. Midlerne blev fordelt via Pulje til styrket indsats for digital dannelse af børn og unge og udmøntes i projektet ON – Sammen om digital dannelse.