Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye var mandag rejst til Bruxelles for at deltage i et ministerrådsmøde om ungdom og uddannelse. Her blev der blandt andet vedtaget en rådshenstilling med en EU-målsætning om, at 12 procent af eleverne på erhvervsuddannelser skal på udveksling i et andet land som led i deres uddannelse. I dag er den målsætning på otte procent.
EU-Kommissionen har stillet forslag om rådshenstillingen om læringsmobilitet for at fremme, at læringsophold i udlandet bliver en almindelig og tilgængelig mulighed for alle som en del af det såkaldte europæiske uddannelsesområde. Her havde Kommissionen oprindeligt foreslået en målsætning på 15 procent for erhvervsuddannelsesområdet. Danmark var dog det eneste land, der støttede den målsætning.
”Jeg er rigtig glad for, at vi i fællesskab med de andre lande i EU er blevet enige om, at flere elever på erhvervsuddannelserne skal på ophold i udlandet. Og jeg synes godt, vi kunne have hævet ambitionerne med målsætningen endnu mere. Det er min klare ambition, at det fremover bliver lige så almindeligt for elever og lærlinge på vores erhvervsuddannelser at tage på ophold i udlandet, som det er på de videregående uddannelser i dag. Jeg håber, at flere unge i de kommende år vil få øjnene op for de mange muligheder, der er med en faglært uddannelse – blandt andet, at man sagtens kan tage noget af sin uddannelse i et andet land,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Det er generelt regeringens ambition at styrke mulighederne for, at elever på erhvervsuddannelserne kan komme på udlandsophold i andre europæiske lande. I dag kan eleverne komme på udlandsophold med tilskud fra blandt andet EU-programmet Erasmus+, og der findes forskellige samarbejdsaftaler om udveksling af danske erhvervsskoleelever med udenlandske erhvervsskoleelever.
I regeringens kommende udspil om erhvervsuddannelserne, som forventes at blive præsenteret snarest, foreslår regeringen at arbejde videre med at styrke mulighederne for mobilitet og internationale samarbejder på erhvervsuddannelserne. Blandt andet arbejder regeringen for at øge andelen af budgettet til erhvervsuddannelserne i det næste Erasmus+-program, som ventes at gælde for 2028-2034.
Derudover skal børne- og undervisningsministeren besøge den tyske uddannelses- og forskningsminister i slutningen af maj med henblik på at underskrive en aftale om at styrke samarbejdet og udarbejde en fælles handleplan om at styrke mobiliteten og samarbejdet om erhvervsuddannelserne mellem de to lande.
Læs hele rådshenstillingen ”Et mobilt Europa – muligheder for læringsmobilitet for alle" (pdf)