Hop til indhold

Gymnasieelever, som har valgt spansk begyndersprog på stx, kan se frem til at skulle aflægge en ny skriftlig prøve, hvis en ny læreplan udstedes efter en høringsperiode på fire uger. Den nye skriftlige prøve blev oprindeligt udviklet for at imødegå de store udfordringer med snyd med digitale hjælpemidler, som særligt fremmedsprogsfagene møder. Spansk begyndersprog A er et stort fag, hvor mange censorer indberetter formodninger om snyd ved de skriftlige prøver, hvilket er baggrunden for, at forsøget blev gennemført i netop dette fag. 

Disse udfordringer kan den nye skriftlige prøve gøre op med ifølge erfaringer fra et nyligt overstået forsøg ved sommerens prøver i 2024. 

Erfaring fra forsøget, hvor 10 institutioner og 18 hold deltog, viser, at en ændring i prøveformen, udover at modvirke snyd, bidrager til, at det skriftlige arbejde i højere grad rykker ind i undervisningen og gavner elevernes egen sprogproduktion. Erfaringerne fra forsøget var overvejende positive, og alle undervisere og censorer, som var del af forsøget, tilkendegiver, at de foretrækker det nye prøveformat over det gamle – en delprøve, som løses i hånden, kombineret med en digital delprøve.

”Den digitale udvikling går hurtigt, men vi hverken kan eller skal stoppe den. Vi skal i stedet lære at håndtere den. Min ambition er, at elever lærer om den nye teknologi, og at vi samtidig kan afvikle troværdige prøver uden snyd. Jeg er positiv over for den nye prøveform, som har fokus på, hvad eleverne kan og ikke, hvad de kan slå op. Det ser jeg som en styrke for både elever og censorer,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye. 

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har fokus på udviklingen af prøver. Dette arbejde tager dels udgangspunkt i ekspertgruppen om ChatGPT og andre digitale hjælpemidlers arbejde og dels en række forsøg og workshops, som styrelsen afholder. Der foregår ved sommerens prøver 2025 prøveforsøg i afsætning A på hhx, matematik G på avu og matematik F på eud. Derudover holder styrelsen i efteråret 2024 en række fagspecifikke workshops om prøveudvikling på det gymnasiale område. Endelig vil styrelsen afsøge, om prøveformatet, som nu foreslås indført i spansk begyndersprog A på stx, kan udbredes til andre fag.

Den skriftlige prøve i spansk begyndersprog A på stx

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet udbød ved sommerens prøver i 2024 to forsøg med den skriftlige prøve i spansk begyndersprog A på stx. I alt 15 institutioner, 28 hold og 346 elever deltog ved de to forsøg.

Læs om forsøgene og den endelige erfaringsopsamling

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet sender på baggrund af de gode erfaringer en ny læreplan og skriftlig prøve i spansk begyndersprog A på stx i høring med frist den 23. oktober 2024. Herefter udstedes læreplanen med ikrafttrædelse den 1. august 2025. Forslaget til ny læreplan indebærer, at landets stx-elever fremover skal skrive i hånden, når de er til skriftlig prøve i spansk begyndersprog A.

Læreplanen vil gælde alle hold, der modtager spanskundervisning fra skoleåret 2025/2026. De gymnasiale institutioner kan dog vælge allerede nu at overgå til den nye læreplan og dermed introducere den nye skriftlige prøve i maj 2025.

Den nye skriftlige prøve består af to delprøver, som spanskeleverne skal løse i hånden. Første delprøve afprøver grundkompetencer og minder om den eksisterende prøve, eleverne allerede kender. Anden delprøve, derimod, er spritny. Eleverne skal skrive et tekststykke på cirka 250 ord i hånden med støtte fra en centralt udmeldt ”værktøjskasse” – spanskfagets pendant til matematikkens formelsamling. Alle elever får derved den samme grammatikoversigt stillet til rådighed og bliver i højere grad stillet lige.

Elever, som på grund af en funktionsnedsættelse benytter digitale værktøjer, vil fortsat have mulighed for at bruge disse, hvis prøveformen bliver indført.