Hop til indhold

Nye tal viser, at der blandt elever med ordblindhed i 9. klasse er 80 procent, der gennemførte de obligatoriske prøver til i skoleåret 2023/2024. Til sammenligning lå tallet for skoleåret 2009/2010 på 43 procent. Der er altså tale om en stigning på 37 procentpoint. Særligt i dansk læsning og retskrivning har gruppen af elever med ordblindhed indhentet de øvrige grupper af elever. 

"Jeg blev simpelthen så glad, da jeg så disse tal. Ordblinde børn er ikke mindre dygtige end deres klassekammerater. Hvis de får hjælpemidler og den rette støtte, kan de klare sig ligeså godt som alle andre. Selvom hjælpen til ordblinde elever ikke er perfekt, så er det virkelig et område hvor folkeskolen er blevet markant bedre" siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Den positive udvikling blandt elever med ordblindhed, der gennemfører folkeskolens prøver i 9. klasse, kan blandt andet skyldes, at der de seneste år har været fokus på tidlig opsporing og identificering af elever med ordblindhed. Dermed har skoler kunne sætte ind med den rette støtte tidligere.

Der skal dog tages forbehold for, at andelen af elever, som testes ordblinde i samme periode er steget markant. Det betyder, at elevsammensætningen i gruppen af elever med ordblindhed sandsynligvis har ændret sig over årene og inkluderer muligvis i dag en, i udgangspunktet, fagligt stærkere gruppe. 

Ordblindepakker

Siden 2019 har Folketinget indgået fem aftaler om ordblindepakker for at sikre en styrket ordblindeindsats. Du kan læse om ordblinde-pakkerne herunder:

Ordblindepakke 1 (uvm.dk)

Ordblindepakke 2 (uvm.dk)

Ordblindepakke 3 (uvm.dk)

Ordblindepakke 4 (uvm.dk)

Ordblindepakke 5 (uvm.dk)