Hop til indhold

Aftalekredsen bag erhvervsuddannelsesreformen besluttede i september 2016, at der skulle sættes midler af til etablering og drift af otte videnscentre på erhvervsskolerne i 2017. De otte videnscentre er inden for tværgående teknologiske og håndværksmæssige områder, blandt andet automation og robotteknologi, velfærdsteknologi, procesteknologier og håndværk.

I tillæg til efterårets aftale har aftalekredsen besluttet at oprette yderligere to videnscentre. Centrene skal have fokus på digital handel samt databaseret service og forretningsudvikling, da de to områder er højt på den aktuelle dagsorden og har stor faglig relevans for eleverne på de merkantile erhvervsuddannelser.

Det bliver muligt at søge om at huse videnscentrene i første halvår af 2017. Videnscentrene etableres i 2017, dog etableres videnscentret om databaseret service og forretningsudvikling først i 2018.

”Digital handel og databaseret service er hverdag for mange virksomheder og kunder. Derfor vil der også være handelsskoleelever, der brænder for at arbejde med nye måder at handle og servicere kunder på. Med de to nye videnscentre får de elever mulighed for at grave sig ned i de seneste tendenser på disse områder og blive endnu dygtigere til deres fag,” siger undervisningsminister Merete Riisager.

Om videnscentrene

Der oprettes videnscentre inden for følgende områder:

  • Automation og robotteknologi
  • Velfærdsteknologi
  • Procesteknologi
  • Håndværk – design og arkitektur
  • Håndværk – bæredygtighed, grøn energi, klimarenovering og byggeri
  • Digital handel
  • Databaseret service og forretningsudvikling (2018)

 

Videnscentrene skal være faglige fyrtårne med moderne udstyr for de erhvervsuddannelser, der er på områder med en hastig teknologisk udvikling. Der er desuden behov for at understøtte, at Danmark kan bevare og udvikle sin styrkeposition inden for håndværk, design og arkitektur, håndværk, bæredygtighed, klimarenovering og byggeri, digital handel samt databaseret service og forretningsudvikling.

Derudover skal videnscentrene hjælpe de øvrige erhvervsskoler i deres arbejde med talentspor, højniveaufag og den digitalisering af uddannelserne, der sker som følge af nye teknologier. Videnscentrene skal også udarbejde og afprøve nye undervisningsforløb, der kan blive brugt bredt i erhvervsskolernes talentarbejde.

Undervisningsministeriet offentliggør i marts måned ansøgningsmaterialet til brug for ansøgninger om de nye videnscentre.

Videnscenter for digital handel etableres i 2017 og bliver finansieret med 2,1 millioner kroner af bevillingen til solid institutionsstruktur, fusionstilskud og campusdannelse og 3,8 millioner kroner fra kvalitetsudviklingsmidlerne årligt fra 2018 til og med 2020.

Videnscenteret for databaseret service og forretningsudvikling finansieres fra 2018 til 2020 med 3,8 millioner kroner årligt af kvalitetsudviklingsmidlerne.