Hop til indhold

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet udbyder forsøg med prøven i matematik niveau G på avu ved sommerterminen 2025.

Om forsøgsprøven

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) iværksætter et et-årigt forsøg med prøven i matematik niveau G på avu i sommerterminen 2025. 

Forsøget afprøver en ny kombineret prøve med to prøver (en centralt stillet skriftlig stedprøve og en lokal udformet mundtlig caseprøve). 

Baggrunden for forsøget med den nye prøveform i matematik niveau G er et ønske om en mere præcis afprøvning af både matematiske færdigheder og bredere matematiske kompetencer. Når den skriftlige og den mundtlige del af prøven adskilles fra hinanden, og en skriftlig stedprøve indføres, kan afprøvning af kursisters færdigheder og kompetencer også i højere grad opdeles. Således er det primært de matematiske færdigheder, der afprøves i den skriftlige stedprøve, og primært de bredere matematiske kompetencer, der afprøves i den mundtlige caseprøve.

Forsøget skaber også en tydeligere ramme for anvendelse af digitale hjælpemidler og en mere tilgængelig prøve for eksaminander med dansk som andetsprog, for hvem manglende danskkundskaber kan vanskeliggøre afprøvningen af matematiske kompetencer.

Den skriftlige stedprøve

Den skriftlige stedprøve aflægges på pair og har en varighed á en time og 30 minutter. Prøven afprøver eksaminandens grundlæggende matematiske færdigheder uden brug af andre hjælpemidler end en lommeregner. 

Den mundtlige caseprøve

Den mundtlige caseprøve har en varighed på to timer og afprøver eksaminandens bredere matematiske kompetencer. Eksaminanderne skal ved den mundtlige caseprøve anvende digitale hjælpemidler.

Caseprøven aflægges individuelt men tilrettelægges ved, at tre-fire kursister aflægger prøven samtidigt i det samme lokale.

Én karakter for hver prøve

Der gives en karakter for hver prøve, dvs. to karakterer i alt. Eksaminandernes resultat ved forsøgsprøven vil fremgå på deres prøvebevis.

Prøvedatoer for afvikling af forsøgsprøven i matematik, niveau G

  • Den centralt stillede skriftlige stedprøve afholdes den 15. maj 2025.
  • Den mundtlige caseprøve skal være afholdt senest den 30. juni 2025.

Prøven i matematik, niveau G i dag

I dag afvikles prøven i matematik G som en kombineret skriftlig og mundtlig prøve på to timer. Eksaminanderne aflægger prøven individuelt men tilrettelægges ved, at flere eksaminander aflægger prøven samtidigt og i det samme lokale.

Under prøven arbejder eksaminanderne individuelt med de stillede opgaver, mens eksaminator og censor cirkulerer mellem eksaminanderne og taler med dem om opgaverne.

Tilmelding til forsøgsprøven

Forsøget er et frivilligt tilbud til institutioner, der afholder prøve i avu matematik niveau G. Der er ingen øvre grænse for antallet af tilmeldte hold.

Styrelsen åbner senere på året for tilmelding for hold med opstart i starten af 2025. Institutioner tilmelder sig ved at skrive en mail til Kontor for Prøver, Eksamen og Test på vp@stukuvm.dk. 

Bemærk, at tilmelding til prøveforsøget er bindende.

Det er institutionens leder, der skal tilmelde de hold, der skal aflægge forsøgsprøven. Hele holdet bliver tilmeldt til forsøget. Mailen skal indeholde:

  • Institutionens navn
  • Institutionens leders mail
  • Underviserens navn
  • Underviserens mail
  • En oversigt over de hold, institutionen ønsker at tilmelde forsøgsprøven. 
  • Antal kursister, såfremt det er muligt

Emnefeltet for mailen skal være ”Tilmelding til forsøgsprøve i matematik G, avu”.

Det anbefales, at tilmelding sker på baggrund af en drøftelse mellem institutionens ledelse og den eller de lærere, der underviser de pågældende hold, og at kursisterne desuden involveres i beslutningen om tilmelding. På den måde understøttes det samarbejde, der er nødvendigt for at få en god proces frem mod afholdelse af forsøgsprøven.

STUK afholder et webinar i det første kvartal af 2025 med henblik på at uddybe rammerne for forsøgsprøven. De tilmeldte institutioner får mere viden herom efter tilmeldingsfristen. 

Institutionerne har også mulighed for at tilgå et vejledende prøvesæt og vejledende regneark på Prøvebanken. 

Deadline for tilmelding til forsøget er d. 13. februar 2025. 

Karakterer

Adgangskravet for optagelse til grundforløbet på en erhvervsuddannelse er et karaktergennemsnit på mindst 2 i dansk og i matematik. Dette adgangskrav er det samme for kursister, der har aflagt matematikprøven som forsøgsprøve.

Kursister, der deltager i forsøgsprøven i matematik, får to karakterer for matematik: 

  • én karakter for den skriftlige stedprøve og
  • én for den mundtlige prøve. 

Gennemsnittet af de to karakterer skal være mindst 2, for at kursisten lever op til adgangskravene for optagelse på en erhvervsuddannelse. Det vil sige, at en kursist, der eksempelvis får 00 i den ene mundtlige prøve, men 4 i den skriftlige stedprøve, opnår en samlet karakter for matematik på 2 og dermed lever op til adgangskravet.

Det er censorer beskikket af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der skal bedømme forsøgsprøvens skriftlige prøver. 

Erfaringsopsamling

Ved forsøgsprøvens afslutning udfører styrelsen en erfaringsopsamling som ser nærmere på, om der med forsøgsprøven opnås en mere præcis afprøvning af både grundlæggende matematiske færdigheder og bredere matematiske kompetencer, og om det er hensigtsmæssigt at kombinere en centralt stillet skriftlig stedprøve og en lokalt formuleret mundtlig caseprøve. 

Deltagelse i erfaringsopsamlingen er obligatorisk for de deltagende institutioner. 

Læs forsøgsprøveplan (pdf) 

Sidst opdateret: 14. januar 2025