I trepartsaftalen fra 2023 fremgår, at der skal etableres en ny AMU-udbudsmodel, som blandt andet indebærer fastholdelse af landsdækkende godkendelser samt afholdelse af samlede udbudsrunder med fast kadence hvert 5. år med mulighed for løbende godkendelser mellem udbudsrunderne.
Lovgrundlag
Lovgrundlaget for udbudsrunden Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser mv. (Ny udbudsmodel) er primo oktober blevet fremsat i Folketinget med henblik på, at loven vil kunne træde i kraft den 1. januar 2025, såfremt der er flertal.
Mens lovforslaget behandles i Folketinget, arbejder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) og Styrelsen for It og Læring (STIL) parallelt med at forberede, at udbudsrunden kan igangsættes primo 2025, såfremt lovforslaget vedtages. Denne side opdateres, når der kommer yderligere information om udbudsrunden.
Orientering om processen for udbudsrunden
Eksisterende AMU-udbydere er netop blevet orienteret om processen for udbudsrunden i nedenstående orienteringsbrev samt medfølgende bilag.
Andre interesserede aktører kan læse med her. Brevet indeholder blandt andet følgende:
- Formål med udbudsrunden og de overordnede principper
- Ansøgningsproces og udbudskriterier
- Oversigt over spørgsmål i ansøgningsskema
- Udbudsrettigheder
- Udbudspligter og forsyningssikkerhed
- Minimumsaktivitet og forventet antal udbydere pr. FKB (om proces og formål hermed)
Læs orienteringsbrev om AMU-udbudsrunden (pdf)
Læs oversigt om spørgsmål i ansøgningsskemaet (pdf)
Læs om forhold der kan begrunde en undtagelse fra at tilbagekalde en udbudsgodkendelse (pdf)
Læs oversigt over FKB'er ved AMU-udbudsrunden 2025 (pdf)
Hvad ansøges der om i en udbudsansøgning?
- Alle arbejdsmarkedsuddannelserne er fordelt på såkaldte fælles kompetencebeskrivelser (FKB'er). Der er pt. cirka 135 FKB'er, som hver beskriver et jobområde, hvortil der er udviklet en række arbejdsmarkedsuddannelser.
- I en AMU-udbudsansøgning søges om at blive udbyder af én eller flere FKB'er. Man kan ikke ansøge om blot at udbyde én eller et par arbejdsmarkedsuddannelser. Hvis man godkendes til at udbyde en FKB, er man forpligtet til at udbyde alle de arbejdsmarkedsuddannelser, der hører under FKB'en.
- I "Vejledning til uddannelsesinstitutioner" kan der læses mere om opbygning af AMU og rammer og regler for AMU-udbuddet, herunder om udbudsrettigheder og forpligtelser.
Læs Vejledning til uddannelsesinstitutioner (pdf)
Hvem kan ansøge?
Både offentlige og private uddannelsesinstitutioner kan søge om udbudsgodkendelse til AMU. Blandt de offentlige institutioner kan institutioner for erhvervsrettet uddannelse (efter lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse) godkendes til udbud af AMU.