Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) udbyder et forsøg med prøven i grundfaget matematik på niveau F inden for hovedområdet teknologi, byggeri og transport. Forsøget kommer til at foregå ved sommerens prøver i 2025.
Om forsøget
Forsøget afprøver en ny kombineret prøve med to delprøver på baggrund af Ekspertgruppen om ChatGPT’s syv generiske prøveformer: En centralt stillet skriftlig delprøve (prøveform 1 – skriftlig stedprøve) og en mundtlig delprøve udformet som en produktprøve (prøveform 6 – produktprøve).
Den centralt stillede skriftelige stedprøve vil have en varighed på én klokketime og aflægges på papir. Delprøven består af opgaver stillet inden for kernestoffet og skal afprøve eksaminandernes grundlæggende matematiske færdigheder uden brug af digitale hjælpemidler. Under prøven må der ikke benyttes andre hjælpemidler end en centralt udmeldt formelsamling.
Den mundtlige produktprøve vil have en varighed på 30 minutter, inklusiv votering, og aflægges individuelt. Grundlaget for delprøven er eksaminandernes emneopgave, og delprøven skal afprøve eksaminanderne i forhold til en virkelighedsnær problemstilling. Under eksaminationen gør eksaminanderne rede for de beregninger, der er foretaget.
Der gives én samlet karakter, der udregnes som et vægtet gennemsnit af karakterne fra de to delprøver, hvor karakteren for den skriftlige delprøve vægter 1/3 og karakteren for den mundtlige delprøve vægter 2/3. Karakteren vil fremgå af beviset.
Læs om Ekspertgruppens anbefalinger til ChatGPT og andre digitale hjælpemidler
Afvikling af forsøget
- Den centralt stillede skriftlige delprøve bliver afholdt i perioden maj-juni 2025.
- Den mundtlige produktprøve skal være afholdt senest den 30. juni 2025.
Prøven i dag
Ved grundfagsprøven i matematik niveau F har institutionerne i dag mulighed for at vælge mellem prøveform a og b. Prøveform a er en lokalt stillet mundtlig prøve med lodtrækning. Eksaminationen har en varighed på to timer, hvor eksaminanden individuelt eller i gruppe arbejder med et prøveoplæg. Prøveform b er en caseprøve med tilhørende caseundervisningsdag. Caseundervisningsdagen er en fire timers undervisningsdag, hvor eksaminanden udarbejder en individuel besvarelse af de stillede caseopgaver. Den mundtlige prøve finder sted på den førstkommende hverdag efter caseundervisningsdagen. Den mundtlige prøve er en individuel eksamination på ca. 30 minutter inkl. votering, hvor eksaminanden bliver eksamineret i udvalgte caseopgaver og to ukendte tillægsspørgsmål.
Formål med forsøget
Baggrunden for forsøget er et ønske om en mere fokuseret afprøvning af hhv. grundlæggende matematiske færdigheder uden brug af hjælpemidler og bredere matematiske kompetencer i en virkelighedsnær problemstilling. Når prøven deles op i en skriftlig og en mundtlig produktprøve, kan afprøvning af elevernes eller lærlingenes færdigheder og kompetencer også i højere grad opdeles. Således er det primært de matematiske færdigheder, der afprøves i den skriftlige stedprøve, og primært de bredere matematiske kompetencer, der afprøves i forhold til en virkelighedsnær problemstilling i en mundtlig produktprøve.
Forsøget er ét ud af flere forsøg på tværs af alle Børne- og Undervisningsministeriets uddannelser. Forsøgene skal ses i sammenhæng, og de skal samlet set understøtte udviklingen af fremtidens prøver og skabe rammer for en prøve, der tillader brug af digitale hjælpemidler.
Tilmelding til forsøgsprøven
Forsøget er et frivilligt tilbud til institutioner, der udbyder grundfag i matematik F inden for hovedområdet teknologi, byggeri og transport. Der er ingen øvre grænse for antal tilmeldinger.
Institutioner tilmelder sig ved at skrive en mail til Kontor for Prøver, Eksamen og Test på eudpet@stukuvm.dk. Bemærk, at tilmeldingen til forsøget er binende.
Det er institutionens leder, der skal tilmelde de hold, der skal deltage i forsøget. Tilmeldingsmailen skal indeholde 1) en oversigt over de hold, institutionen ønsker at tilmelde samt 2) navne på undervisere på alle tilmeldte hold. Emnefeltet for mailen skal være ”Tilmelding til forsøget i grundfaget matematik på niveau F inden for hovedområdet teknologi, byggeri og transport”.
Det anbefales, at tilmelding sker på baggrund af en drøftelse mellem institutionens ledelse og den eller de undervisere, der skal undervise de pågældende hold. På den måde understøttes det samarbejde, der er nødvendigt for at få en god proces frem mod afholdelse af forsøgsprøven.
Erfaringsopsamling
Efter forsøgets afslutning (sommer 2025) foretager styrelsen en erfaringsopsamling, der skal undersøge, om der med forsøgsprøven opnås en mere præcis udprøvning af både grundlæggende matematiske færdigheder og virkelighedsnær matematiske problemstillinger, og om det er hensigtsmæssigt at kombinere en centralt stillet skriftlig stedprøve og en mundtlig produktprøve.
Karakterdata fra tidligere holds prøver i grundfaget matematik på niveau F inden for hovedområdet teknologi, byggeri og transport vil blive anvendt som sammenligningsgrundlag. De deltagende Institutioner skal indsende tidligere karakterdata til STUK.
Deltagelse i erfaringsopsamlingen er obligatorisk for de deltagende institutionerne og censorer, der har censureret forsøgsprøven.