Hop til indhold

Påbegyndelse af kørekortundervisning på grundforløb 2 i stedet for hovedforløb

Der gennemføres i perioden 1. august 2022 til 31. juli 2025 forsøg med kørekortundervisning på grundforløbets 2. del (GF2) på en række transportuddannelser. 

Forsøget indebærer, at elever påbegynder hovedforløbsundervisning på grundforløbet 2. del, når de har indgået en uddannelsesaftale med en oplæringsvirksomhed. Alle skoler, der udbyder buschauffør i kollektiv trafik-, havne- og terminal-, kranfører-, lager- og terminal-, lufthavns-, vejgodstransport- og togklargøringsuddannelserne, har kunnet ansøge Styrelsen for Undervisning og Kvalitet om at deltage i forsøget.

Bedre forudsætninger for at opnå uddannelsesaftaler

Formålet med forsøget er at gøre det mere attraktivt for virksomheder at indgå uddannelsesaftaler med elever uden kørekort og samtidig give incitament til tidligere indgåelse af uddannelsesaftale, end tilfældet er i dag. 

Som led i forsøget kan op til fire dage af kørekortundervisningen på en række transportuddannelser flyttes fra hovedforløbet til grundforløbets 2. del. Skolen skal sørge for, at eleverne i forsøget får anden relevant undervisning på hovedforløbet som erstatning for den kørekortundervisning, de har gennemført som en del af deres grundforløb.

For de elever, som ikke ønsker at deltage i forsøget, ikke har indgået en uddannelsesaftale eller ikke har alderen til at påbegynde kørekortundervisning, skal skolen sikre, at de kan følge uddannelsen på ordinære vilkår enten på skolen eller via optagelse på en anden skole, der udbyder uddannelsen.

Regler omfattet af forsøget

Bekendtgørelse nr. 243 af 11. marts 2024 om forsøg med undervisning med henblik på erhvervelse af kørekort på grundforløbets 2. del på visse transportuddannelser (retsinformation.dk)

Rammer for forsøget

Forsøget involverer seks forskellige transportuddannelser, hvoraf ét sæt rammer gælder for fem af uddannelserne (trafik-, havne- og terminal-, kranfører-, lager- og terminal-, lufthavns-, vejgodstransport- og togklargøringsuddannelserne), mens et andet sæt rammer gælder for uddannelsen til buschauffør i kollektiv trafik.

Rammer for forsøg med kørekortundervisning på en række transportuddannelser (pdf)

Rammer for forsøg med kørekortundervisning på grundforløbet uddannelsen til buschauffør i kollektiv trafik (pdf)

Skoler der er godkendt til forsøget

  • AARHUS TECH
  • CELF – Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster
  • DEKRA
  • EUC Lillebælt
  • Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser
  • Roskilde Tekniske Skole
  • Syddansk Erhvervsskole
  • TEC – Technical Education Copenhagen
  • Tradium
  • ZBC – Zealand Business College
Sidst opdateret: 13. maj 2024