Alle folkeskoler har en skolebestyrelse, hvor forældre, elever og personale samarbejder om skolens udvikling. Skolebestyrelsen er et afgørende bindeled mellem forældrene og skolen. Skolebestyrelsen sætter retning for skolen og understøtter skolens forankring i lokalsamfundet.
Som led i frisættelsen af folkeskolen styrkes skolebestyrelsernes rolle, så forældre og andre lokale kræfter får endnu bedre mulighed for at bidrage til skolens udvikling. Frisættelsen giver skolebestyrelserne mulighed for at træde et skridt frem og sætte deres præg på den lokale skole.
Repræsentation af det lokale erhvervsliv mv. i skolebestyrelsen
Skolebestyrelsen skal afspejle lokalsamfundet og have en bred sammensætning af kompetencer.
Derfor vil skolebestyrelsen fremover have ret til at rekruttere og udpege 1-2 repræsentanter for det lokale erhvervsliv, de lokale ungdomsuddannelsesinstitutioner eller lokale foreninger til at deltage i skolebestyrelsen. Dermed vil det ikke længere være op til kommunalbestyrelsen at beslutte, om disse pladser skal reserveres.
Forældre skal fortsat udgøre et flertal af skolebestyrelsen
Ret til at skolebestyrelsen deltager i skoleudviklingssamtalen
Kommunalbestyrelsen skal tilbyde en forældrevalgt repræsentant for skolebestyrelsen at deltage i de årlige skoleudviklingssamtaler. Det skal sikre, at skolebestyrelsen får mulighed for at bidrage med deres perspektiver på skolens udvikling i samtalen.
Bedre praksis for brug af AULA
Folkeskolelovens regler skal præciseres, så det kommer til at fremgå, at skolebestyrelsen også kan fastsætte principper for digital kommunikation i forbindelse med skole-hjem-samarbejdet.
Derudover skal der nedsættes en arbejdsgruppe i regi af Sammen om Skolen, som skal komme med anbefalinger til det gode digitale skole-hjem-samarbejde, herunder ift. AULA.
Kompetenceudvikling målrettet skolebestyrelserne
En øget frisættelse af folkeskolen indebærer, at der delegeres mere beslutningskompetence og ansvar fra kommunalbestyrelserne til den enkelte skoles ledelse, dvs. skoleleder og skolebestyrelse.
Derfor får Skole og Forældre, som allerede understøtter skolebestyrelsens arbejde, samlet 5 mio. kr. i 2025-27 til at gennemføre aktiviteter inden for organisationens formål.
Midlerne udmøntes som forhøjet driftslignende tilskud og skal medvirke til, at skolebestyrelserne er klædt godt på til bl.a. at sætte retning for skolerne