Hop til indhold

Eleverne i folkeskolen får med aftalen et nyt skoleskema. Skoleskemaet for de ældste elever vil indeholde flere valgfag, mens elever i indskolingen og på mellemtrinnet får færre fagtimer, færre fag og møder færre forskellige voksne.

Færre fagtimer for eleverne i indskolingen og på mellemtrinnet

Eleverne i indskolingen og på mellemtrinnet får færre fagtimer. Samlet bliver antallet af fagtimerlektioner reduceret med i alt 150 klokketimer om året, hvilket svarer til i alt fem lektioner om ugen.

Eleverne i indskolingen får også færre fag. I 1. klasse skal eleverne ikke længere have en lektion om ugen i fagene engelsk og billedkunst. Disse fag kommer i stedet på skoleskemaet fra 2. klasse. I 2. klasse bliver natur/teknologi reduceret med én lektion om ugen. Endelig får eleverne i 4. klasse én lektion mindre om ugen i håndværk og design og natur/teknologi. 

De færre fag i indskolingen og på mellemtrinnet betyder også, at eleverne vil opleve færre skift mellem de lærere og pædagoger, de møder i løbet af skoledagen.

Mere valgfrihed og praktisk undervisning for de ældste elever

Eleverne i 7., 8. og 9. klasse får større mulighed for at forme deres eget skoleskema, fordi de vil få flere timer til valgfag. Flere valgfag gør, at eleverne får mere praktisk undervisning i løbet af skoledagen. 

For at skoledagen ikke bliver for lang i udskolingen, reduceres blandt andet antallet af idrætslektioner i udskolingen.

Der bliver afsat i alt 180 klokketimer om året, heraf:

  • 120 timer til et praktisk/musisk valgfag i 8. og 9. klasse (det nye fag teknologiforståelse bliver udbudt som et femte praktisk/musisk valgfag)
  • 60 ekstra timer til et lokalt valgfag i udskolingen, som kan komme på skemaet enten i 7. og, 8. klasse eller 8. og 9. klasse.

Eleverne i 8. og 9. klasse får også en lektion mere om ugen i tysk eller fransk. Det skyldes, at tysk/fransk først kommer på skoleskemaet i 6. klasse frem for 5. klasse. På den måde bliver undervisningen koncentreret over færre klassetrin. Det skal give plads til, at eleverne kan fordybe sig mere i fagene.

Sidst opdateret: 22. maj 2024