Hop til indhold

Der foretages en ekstern evaluering af forsøget. Evalueringen skal undersøge effekten af skolemad på elevernes sundhed, læring og trivsel samt indsamle viden og erfaringer om den lokale implementering og gennemførslen af madordningen i praksis, samt betydningen af forældrebetaling.

Deltagende skoler samt de kommuner, hvis tilmeldte skoler bliver udtrukket til at deltage i forsøget, er forpligtet til at deltage i evalueringsaktiviteter i løbet af hele forsøgsperioden, fx spørgeskema, interviews og indsamling af anden dokumentation af ordningen (økonomi mv.). Dette gælder også for de af skolernes klasser, der ikke er omfattet af skolemadsordningen, da disse vil fungere som sammenligningsgruppe i evalueringen.

Dataindsamlingen kan omfatte elever, forældre, pædagogisk personale, skoleledelser, forvaltninger mv. Der vil til brug for evalueringen blive gennemført en baselinemåling i starten af skoleåret 2025/2026. Evaluator vil sikre løbende tilbageløb af relevant viden til kommuner og deltagende skoler.

Børne- og Undervisningsministeriet vil offentliggøre en liste med de skoler, som udtrækkes til at deltage i forsøget. Dette skal give mulighed for, at andre aktører sideløbende med forsøget kan gennemføre følgeforskning og eksterne undersøgelser af forsøget. Såfremt kommuner eller skoler bliver kontaktet af andre aktører, der ønsker at gennemføre følgeforskning eller undersøgelser, vil det være frivilligt for kommuner og skoler, om de ønsker at deltage heri.

Politisk besluttede hegnspæle for evalueringen

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre er enige om, at den eksterne evaluators dataindsamling skal tilrettelægges og gennemføres under hensyntagen til følgende hegnspæle:

  • Dataindsamlingen vil primært basere sig på data indhentet via spørgeskemaer, hvor der spørges ind til fx adfærd og oplevelser. Dataindsamlingen kan dertil basere sig på fx interviews.
  • Førnævnte gælder også i forhold til målinger på sundhed, hvor evaluator ikke må foretage invasive målinger (fx blodprøver) og ikke må indsamle data, der kan være forbundet med stigma (fx vægt, BMI og taljemål).
  • Der skal i spørgeskemaer altid være mulighed for at angive, at man ikke ønsker at svare på et spørgsmål.
  • For at begrænse de administrative byrder ved forsøgsdeltagelsen skal evaluator i relevant omfang gøre brug af eksisterende datakilder.
Sidst opdateret: 11. april 2025