Danske elever skal have gode forudsætninger for sundhed, trivsel og læring i skolen.
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre har derfor med finansloven for 2025 afsat i alt 854 mio. kr. til en national forsøgsordning for skolemad i perioden 2025-2028.
Forsøgets formål
Forsøget skal indsamle viden om og erfaringer med skolemad i Danmark. Ambitionen er at få erfaringer med forskellige måder at organisere skolemadsordninger på og få mere viden om skolemads betydning for elevernes sundhed, læring og trivsel.
Skolemad kan være med til at styrke de gode fællesskaber, der kan opstå blandt elever omkring et fælles måltid i skolen. Med forsøgsordningen ønsker aftalepartierne at understøtte det gode fælles måltid, hvor alle elever i en klasse spiser sammen og med en voksen.
Forsøgsperioden
Forsøget løber fra skoleåret 2025/2026 til og med første halvdel af skoleåret 2028/2029.
Deltagende skoler skal som udgangspunkt tilbyde skolemad fra starten af skoleåret 2025/2026. Dog kan deltagende skoler bruge første halvår af skoleåret 2025/2026 på den lokale etablering og klargøring af skolemadsordningerne på skolerne.
Deltagende skoler skal således senest på første skoledag i 2026 efter juleferien tilbyde elever skolemad.
Disse skoler kan deltage i forsøget
Kommuner kan tilmelde folkeskoler (herunder specialskoler) til deltagelse i forsøget. Ligeledes kan regioner tilmelde undervisningstilbud, som er oprettet i medfør af folkeskolelovens § 20, stk. 3 og er underlagt folkeskolelovens bestemmelser, herunder § 21, § 47, § 47 a og § 47 b. Frie grundskoler kan også tilmelde sig forsøget.
Frie grundskoler med kostafdeling og skoler, der kun udbyder 10. klasse, kan ikke tilmeldes forsøget. Herudover kan 10. klasse på erhvervsskoler, kommunale internationale grundskoler, efterskoler, frie fagskoler, ungdomsskoler, behandlings- og specialundervisningstilbud samt specialundervisningstilbud på børne- og ungehjem ikke tilmeldes forsøget.
Skoler med eksisterende madordninger kan tilmelde sig og deltage i forsøget på samme vilkår som skoler uden eksisterende madordninger.
Udvælgelse
Hvis der er flere interesserede skoler, som opfylder betingelserne for tilskud, end der er midler til rådighed i puljen, foretages der en udvælgelse til deltagelse i forsøget ved tilfældig lodtrækning blandt tilmeldingerne.
Lodtrækningen sker på skoleniveau, det vil sige uafhængigt af hvilken kommune skolerne hører under. I lodtrækningen tages bl.a. hensyn til en balanceret geografisk og socioøkonomisk fordeling.
Læs mere om den nationale forsøgsordning for skolemad
Aftale om finansloven for 2025
Med aftalen om finansloven for 2025 afsatte regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre i alt 854 mio. kr. til en national forsøgsordning for skolemad.
Læs aftalen om finansloven for 2025 (fm.dk)
Aftale om en national forsøgsordning for skolemad
Med aftalen om en national forsøgsordning for skolemad blev aftalepartierne enige om de nærmere rammer for forsøget.
Læs aftale om en national forsøgsordning for skolemad
Pulje til afprøvning af skolemadsordninger
Med offentliggørelsen af puljen til afprøvning af skolemadsordninger blev der åbnet for tilmeldinger til forsøget.
Læs mere om puljen til afprøvning af skolemadsordninger