Hop til indhold

Antal elevbesvarelser

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet forventer som udgangspunkt, at alle beskikkede censorer vil rette elevbesvarelser svarende til en normalportion. Hvis du ønsker at rette færre eller flere besvarelser end du står noteret til i TOPAS, skal du sende en mail med dit ønske (25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent af en normalportion) til fp@stukuvm.dk
Styrelsen gør opmærksom på, at det ikke altid vil være muligt at imødekomme ønsker i forhold til mængden af elevbesvarelser.

Lønnen regnes ud for rettenormen; hvor mange elevbesvarelser det forventes, at du kan rette pr. time. Størrelsen af en normalportion varierer fra prøve til prøve.

Antal elevbesvarelser pr. time FP9 Norm FP9 Normalportion cirka FP10 Norm
FP10 Normalportion cirka
Dansk, skriftlig fremstilling 3,7 250-300
2,4 250-300
Matematik 3,7 250-300
2,8 250-310
Engelsk 4,8 220-290
3,7 350-370
Tysk og fransk
4,8 170-200
3,7 300-350

 

Kontakt med skolen

I årsplanen kan du som censor holde dig opdateret om, hvornår skolerne får besked om, hvilken censor der skal modtage skolens elevbesvarelser i det pågældende fag. Det vil også fremgå i TOPAS, hvilke skoler du skal rette for.

Når skolen og censor har fået besked, anbefales det, at der etableres kontakt mellem de to parter for at planlægge den skriftlige censur. Styrelsen anbefaler, at skolen og censor aftaler på forhånd, hvordan elevbesvarelserne skal sendes frem og tilbage mellem skolen og censor. Hold jer opdateret om mulighederne for forsendelse på siden om forsendelsesprocedurer. 

Læs om årsplaner og frister

Læs om forsendelsesprocedurer

Rettegrupper

De skriftlige prøver på 9. og 10. klassetrin bedømmes af én statsligt beskikket censor. Faglærerne skal derfor ikke foretage bedømmelse af deres elevers skriftlige prøver. Faglærerne vil dog efter bedømmelsen have adgang til at se opgavebesvarelser og censorernes bedømmelser med henblik på evaluering af egen undervisning.

Statsligt beskikkede censorer har fortsat mulighed for faglig sparring om nogle af elevbesvarelserne. Derfor etableres der ved hver sommertermin rettegrupper for at sikre, at alle censorer får mulighed for faglig sparring. Censorerne vil blive sat i forbindelse med op til fire andre censorer. Styrelsen for Undervisning og kvalitet danner grupperne og informerer censorerne om sammensætningen.

De skriftlige censorer skal drøfte fem af de modtagne elevbesvarelser med en censor i rettegruppen, inden censor går i gang med rettearbejdet. Ligeledes skal censoren drøfte fem af en af de andre censorers elevbesvarelser. Drøftelsen af besvarelserne er organiseret som en ring, som det er illustreret nedenfor.

Billedet viser en cirkulær opstilling af fem censorer (nr. 1-5) i en feedback-loop, hvor pile forbinder dem i en kontinuerlig cirkel. Denne struktur faciliterer censorernes drøftelser inden rettearbejdet for at sikre ensartet vurdering. 

Det er et krav, at censorerne deltager i rettegrupperne, inden rettearbejdet startes og karakterer fastsættes. Det er fortsat censoren, der har fået tildelt elevbesvarelserne som fastsætter karakteren.

Find mere information om rettegrupper i censorvejledningen

Tilbagemeldingsordning ved de skriftlige prøver

Alle beskikkede skriftlige censorer i dansk, matematik, engelsk, tysk og fransk skal give en skriftlig tilbagemelding pr. klasse/hold med mere end fire elever, til de skoler, som de er censor for. Formålet med tilbagemeldingsordningen er at give en brugbar feedback til læreren, som kan anvendes til at tilpasse næste års undervisning.

Tilbagemeldingsordningen skal sikre, at skoler og lærere foruden karakterfordelingen får en tilbagemelding på de enkelte klassers præstationer ved de skriftlige prøver, som kan anvendes i skolens fremadrettede faglige udviklingsarbejde.

Tilbagemeldingen skal laves for alle klasser/hold med mere end fire elever. Du kan læse mere om tilbagemeldingsordningen i vejledningerne for de enkelte fag.

Løn og udgifter til porto

Der er fastsat en rettenorm til hvert fag. Rettenormen angiver antallet af elevbesvarelser, en censor forventes at rette i timen. Afregningen sker på baggrund af rettenormen i hvert fag. Oversigt over rettenorm til beskikkede censorer ses ovenfor.

Find mere information i vejledningen for Praktiske forhold i forbindelse med skriftlig og mundtlig censur (pdf)

Lønnen for rettearbejdet udregnes på baggrund af, hvor mange elevbesvarelser du har rettet (antal besvarelser/norm x timeløn). Timelønnen pr. 1. april 2024 var kroner 252,02 eksklusiv Feriepenge. Derudover aflønnes tilbagemeldingsskemaerne med en halv time pr. skema. Censorer skal indberette antallet af rettede elevbesvarelser i TOPAS, når prøveterminen er overstået. I TOPAS vil det være muligt at notere, hvor mange elevbesvarelser du har rettet og hvor mange tilbagemeldingsskemaer du har lavet. Styrelsen udtager ved hver prøvetermin et antal censorer til stikprøvekontrol. Er du udtaget til stikprøvekontrol, vil styrelsen bede om tilbagemeldingsskemaer og karakterlister for de skoler, som du har rettet for.

Styrelsen sender en besked til censorerne via TOPAS, når indberetningen er åbnet. Der vil i beskeden være en frist fastsat af styrelsen for indberetningen. Styrelsen vil efter fristens udløb påbegynde behandlingen af lønindberetningerne. Bemærk, at styrelsen forventer at behandle lønnen hurtigst muligt, men censorer kan, grundet styrelsens godkendelsesproces for lønudbetaling og stikprøvekontrol, ikke være sikker på, at det sker før efter sommerferien.

Topas

TOPAS er Styrelsen for Undervisning og Kvalitets nye test- og prøveadministrative system, som er udviklet i samarbejde med Styrelsen for It og Læring. 

Systemet skal være med til at lette arbejdsgange for skoler, censorer og styrelsen. I TOPAS kan skoler og censorer altid logge ind og se de samme oplysninger i forhold til kontakt, tilmelding og allokering, som styrelsen kan se.

Styrelsen gør opmærksom på, at systemet blev taget i brug i efteråret 2024 og sommerterminen 2025 vil dermed være den første sommertermin, som administreres gennem TOPAS.

Sidst opdateret: 27. november 2024