Du kan blive statsligt beskikket censor i folkeskolen i tre år ad gangen. Den næste beskikkelsesperiode er fra skoleåret 2025/26 og tre år frem.
Sådan bliver du statsligt beskikket censor i folkeskolen
Skolelederen skal indstille en lærer til at blive statsligt beskikket censor. Hvis du som lærer er interesseret i at blive statsligt beskikket censor, bør du derfor vende muligheden med din skoleleder.
Statsligt beskikket censur er et kvalitetsløft
Det er et kvalitetsløft af lærerens kompetencer at være censor. Læreren opkvalificeres i dialogen og samarbejdet med nye bedømmere. Det gør læreren til en mere kvalificeret faglærer, der bringer ny viden og erfaring tilbage til skolen.
Krav og kvalifikationer til statslig beskikkelse
For at blive beskikket som censor i et fag skal læreren opfylde følgende krav og kvalifikationer:
- Læreren skal have gennemført et undervisningsforløb i faget, der fører frem til folkeskolens prøve.
- Læreren skal inden for de sidste tre år have ført en klasse/et hold til 8.-, 9.- og/eller 10.-klasseprøve i faget.
- Læreren skal kunne samarbejde konstruktivt, lytte og indgå i en dialog om bedømmelse af elevpræstationer på baggrund af vurderingskriterier i faget.
- Læreren skal have kendskab til gældende regler, herunder prøvebekendtgørelsen og en række andre bestemmelser, der vedrører prøveafholdelse.
- Læreren skal kunne samtale, være villig til at forhandle, være imødekommende og hjælpsom.
Læreren skal udfylde et indstillingsskema
For at blive censor skal læreren udfylde et indstillingsskema, som skolelederen underskriver. Indstillingsskemaet sendes til fp@stukuvm.dk. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet behandler indstillingsskemaerne ved behov. Læreren vil derfor først høre fra styrelsen, når indstillingsskemaet er blevet vurderet ift. nye beskikkelser.
Hent indstillingsskemaet (pdf).
Genbeskikkelse
Styrelsen beskikker for en treårig periode. Når beskikkelsen udløber, vil styrelsen kontakte alle statsligt beskikkede censorer angående genbeskikkelse. Censorer vil blive bedt om at melde tilbage, hvorvidt de ønsker genbeskikkelse eller ej. Næste gang styrelsen beskikker censorer vil være efter sommerterminen 2025.
Find vigtige informationer i censorvejledningen
Censorvejledningen finder du relevant information og vigtigt materiale for arbejdet som statsligt beskikket censor samt retningslinjer og praktiske forhold for både mundtlig og skriftlig censur.
Censorvejledningen opdateres løbende, og som censor opfordres du til at holde dig opdateret i vejledningen.
Alle censorer og faglærere kan med fordel læse vejledningen.
Censorkurser
Alle statsligt beskikkede censorer forventes at deltage i censorkurser i de forskellige prøveafholdende fag. Kurserne finder sted hvert foråd forud for sommerens prøver.
Statsligt beskikkede censorer er forpligtet til at deltage i et censorkursus minimum én gang i løbet af en beskikkelsesperiode.
Formålet med kurserne er at sikre en ensartet bedømmelse ved folkeskolens prøver, samt at give de statsligt beskikkede censorer mulighed for at sparre med andre censorer i det pågældende fag. På denne måde bliver de statsligt beskikkede censorer klædt på til at bedømme mundtlige og skriftlige prøver i folkeskolen.
Det er Styrelsen for Undervisning og Kvalitets læringskonsulenter i de pågældende fag, som står for at afholde kurserne.
Alle censorer modtager en invitation fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet via mail. Mailen informerer om, hvilken dag kurset afholdes, og hvordan man tilmelder sig.
Systemer til censorer (TOPAS, Emu-respons og Filkassen)
TOPAS
TOPAS er Børne- og undervisningsministeriets test- og prøveadministrative system, som står for administration af skolernes elevtilmelding samt censorallokering.
Som statsligt beskikket censor kan du via TOPAS se de samme oplysninger om dig og dine allokeringer, som styrelsen kan:
- de oplysninger, styrelsen har om dig
- dit ansættelsessted
- hvor mange elevbesvarelser af en normalportion, du ønsker at få tildelt til de skriftlige prøver
- dit fravær for en prøvetermin eller bestemte dage
- dine allokeringer for mundtlig og/eller skriftlig censur
Som censor vil du modtage en meddelelse i E-boks, når der er nye oplysninger til dig i TOPAS. Du vil eksempelvis modtage en meddelelse, når du kan se, hvilke skoler du skal ud på som mundtlig censor, eller hvilke skoler du vil modtage elevbesvarelser fra.
Du kan logge på TOPAS med MitID, når du er oprettet som statsligt beskikket censor i styrelsens system.
Hvis du som statsligt beskikket censor ikke kan logge på med MitID, skal du kontakte styrelsen på fp@stukuvm.dk.
Emu-respons
Emu-respons er et forum, hvor alle landets undervisere kan få direkte adgang til fagspecifik vejledning fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitets læringskonsulenter.
Som statsligt beskikket censor har du adgang til særlige, lukkede emu-respons-grupper for censorer i dit fag. I disse grupper kan du vidensdele med andre censorer, og du kan få vejledning angående din opgave som censor fra læringskonsulenterne.
Du kan logge på emu-respons med dit UNI-login. Hvis du får nyt unilogin, skal du oprette en ny bruger på emu-respons med det nye unilogin.
Log på emu-respons (repsons.emu.dk).
Hvis du ikke kan se den lukkede censorgruppe, når du logger ind på emu-respons, skal du skrive til fp@stukuvm.dk. I mailen skal du beskrive udfordringen, samt angive dit UNI-login, dit fulde navn og hvilket fag, du er censor i. Hvis du har fået nyt UNI-login, skal du også gøre opmærksom på dette og skrive dit nye UNI-login i mailen.
Filkassen
Filkassen indeholder prøvematerialet samt rettevejledninger og lignende.
Som censor i de skriftlige prøver vil du modtage en mail med link og kode til en filkasse for den/de prøver, du skal rette besvarelser for.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet sender link ud til filkassen så hurtigt som muligt, efter prøverne er afsluttet, så du som censor kan gå i gang med rettearbejdet.