Et godt skole-hjem-samarbejde er med til at skabe gode betingelser for den enkelte elevs læring og trivsel og for undervisningsmiljøet i klassen. I et godt skole-hjem-samarbejde bliver forældrene inddraget i skolen.
Principper og ansvar
Skolebestyrelsen fastsætter principper for dialogen og samarbejdet mellem skole og hjem og om, hvilket ansvar skole og forældre hver især har i samarbejdet.
I principperne om forældrenes ansvar kan fx indgå, hvad skolen forventer af forældrenes deltagelse i forældremøder, skole-hjem-samtaler samt faglige og sociale aktiviteter på skolen.
I principperne om skolens og lærernes ansvar kan fx indgå, hvordan skolen håndterer en forskelligartet forældregruppe og tager højde for elevernes forskellige familierelationer i skole-hjem-samarbejdet.
Skolerne kan ud fra principperne udarbejde en strategi for skole-hjem-samarbejdet. Strategien kan fx sigte mod at give forældrene en aktiv rolle i at styrke deres barns skolegang.
Alle elever i folkeskolen skal desuden have en meddelelsesbog. Meddelelsesbogen skal anvendes som et værktøj til samarbejde mellem elev, forældre og skole. Der er få formelle krav og dermed en høj grad af frihed til lokal udvikling af meddelelsesbogen, så den bliver et meningsfuldt, lokalt og dialogbaseret værktøj. Arbejdet med meddelelsesbogen skal derfor bero på lokale principper, der fastsættes af skolebestyrelsen i dialog med skolens ledelse, om, hvordan skolen skal arbejde med meddelelsesbogen som en del af dialogen mellem skole og hjem.
Læs mere om meddelelsesbogen i Børne- og Undervisningsministeriets vejledning (pdf).
Forældres indflydelse på skoledagen
Forældre kan få indflydelse på og støtte op om skolen på flere måder:
- Først og fremmest kan man som forælder støtte sit barn ved at tale med barnet om de emner, barnet har lært om i skolen.
- Man kan tale med skolen om barnets udvikling fx med afsæt i de fokuspunkter, som fremgår af barnets meddelelsesbog.
- Man kan komme med forslag til sociale og faglige aktiviteter, eller man kan tale med andre forældre i klassen om undervisningen og miljøet i klassen.
- Som forælder har man mulighed for at deltage aktivt i skolebestyrelsen, hvor forældre, elever og skolens personale samarbejder om skolens udvikling.
Underretning og dialog med forældre
Eleverne og forældrene skal regelmæssigt have besked om, hvordan læreren synes, at det går med eleverne i skolen og med deres udbytte af skolegangen. Som led i dette skal skolen gøre meddelelsesbogen tilgængelig for forældre mindst én gang årligt med henblik på dialog om elevens udvikling.
Skolens leder kan også give sin mening til kende.
Det er op til den enkelte skoleleder at tilrettelægge et hensigtsmæssigt skole-hjem-samarbejde. Det sker efter lokale ønsker og behov inden for kommunalbestyrelsens mål og rammer og efter skolebestyrelsens principper. Ofte omfatter skole-hjem-samarbejdet aktiviteter som skole-hjem-samtaler og forældremøder.
Et særligt forhold er, at skoler har ret og pligt til at orientere en forælder, som ikke har del i forældremyndigheden.
Læs mere om Skolers orienteringspligt (pdf).
Hjælp og viden til forældre
På emu kan du læse information om forældresamarbejdet i folkeskolen (emu.dk). Der er blandt andet oplysninger om, hvad elever skal lære på de forskellige klassetrin. Der er også gode råd til, hvordan man som forælder kan håndtere forskellige situationer omkring ens barn og skolen.
Lovgivning og relevante paragraffer
- Folkeskolelovens §§ 1 og 2 om folkeskolens formål
- Folkeskolelovens § 13 om skolens pligt til at evaluere eleverne
- Folkeskolelovens § 13 b om meddelelsesbog