Der er forskel på ekskursioner, lejrskoler og skolerejser.
- Ekskursioner. Dele af undervisningen kan organiseres som ekskursioner, der kan strække sig fra en enkelt lektion til hele dagen.
En ekskursion vil normalt være en del af den daglige undervisning, og derfor kan forberedelsen og opfølgningen foregå i undervisningstiden. Som følge heraf er der mødepligt for eleverne. For elever, der er mødt i skole, men som ikke deltager i ekskursionen, fordi det ikke er muligt for dem, tilrettelægger skolen anden undervisning. - Lejrskoler. Lejrskoleophold er undervisning over flere skoledage med mindst én overnatning henlagt til en lokalitet uden for skolen. Lejrskoler har til formål at give eleverne lejlighed til at gøre erfaringer med emner og fagområder, der har tilknytning til den daglige undervisning, men som ikke kan gøres i skolen. Der er som udgangspunkt mødepligt for eleverne. For elever, der ikke deltager i lejrskolen, fordi det ikke er muligt for dem, tilrettelægger skolen anden undervisning.
- Skolerejser. Skolerejser indebærer mindst én overnatning. I modsætning til lejrskoler er det væsentligste formål med en skolerejse ikke undervisning i et emne eller lignende som led i den daglige undervisning. Formålet er i højere grad at skabe et supplement til den daglige undervisning af mere samværs- og oplevelsesmæssig karakter. Det indebærer, at formålet med rejsen skal ligge inden for folkeskolelovens formål og rammer uden at være en integreret del af den klasse- eller holdbaserede undervisning. Det er frivilligt for eleverne at deltage, og elevernes deltagelse må ikke være en forudsætning for at kunne følge klassens eller holdets undervisning.
Udgifter til ekskursioner, lejrskoler og skolerejser kan enten dækkes af kommunen eller forældrene. Dette afhænger af, hvilken type tur der er tale om.
Udgifter som kommunen skal dække ved ekskursioner, lejrskoler og skolerejser
- Ekskursioner og lejrskoler. Ekskursioner og lejrskoler er en del af undervisningen, og der er mødepligt for eleverne. Kommunen skal dække alle udgifter, som er en forudsætning for gennemførelsen af ekskursionen eller lejrskolen. Det følger af folkeskolelovens § 50, stk. 5. Hvis formålet med ekskursionen for eksempel kræver, at eleverne skal transporteres med bus eller tog, eller hvis der skal betales entré til et museum, skal kommunen afholde udgiften hertil. Ved lejrskoler skal kommunen afholde alle udgifter til lærernes deltagelse, samt alle udgifterne til elevernes transport, ophold, entréudgifter og lignende.
- Skolerejser. Skolerejser er ikke et led i den daglige undervisning, og det er frivilligt for eleverne at deltage. Det følger af folkeskolelovens § 50, stk. 6, at kommunen alene har pligt til at dække alle udgifterne til lærernes deltagelse. Der er dog intet til hinder for, at kommunen betaler en andel af de øvrige udgifter til skolerejser.
Forældrebetaling ved ekskursioner, lejrskoler og skolerejser
Kommunalbestyrelsen kan i visse tilfælde kræve forældrebetaling. Betalingen afhænger af, om der er tale om en ekskursion, lejrskole eller skolerejse.
- Ekskursioner. Kommunalbestyrelsen kan kræve, at forældrene sørger for elevernes forplejning under ekskursionen. Forældrene må selv bestemme, om de vil give deres barn madpakke med. Skolen kan derfor kun kræve betaling af forældrene, hvis der er indgået aftale med forældrene herom.
- Lejrskoler og skolerejser. Kommunalbestyrelsen kan kræve betaling af forældrene til dækning af udgifterne til elevernes forplejning under lejrskoler og skolerejser. Betalingen fastsættes under hensyn til et anslået normalt sparet hjemmeforbrug. Forældrene må ikke afkræves et højere beløb til forplejningen end det, som udgiften hertil reelt udgør. Forskudsvis opkrævning inden rejsen må derfor ske på grundlag af et forsigtigt skøn.
Reglerne herfor er fastsat i folkeskolelovens § 50, stk. 5-7.
Ud over en eventuel forplejning har forældrene ikke pligt til at bidrage økonomisk i forbindelse med deres børns deltagelse i en ekskursion, lejrskole eller skolerejse. Økonomiske bidrag, ud over forplejningen, er frivillige.
En elev kan ikke udelukkes fra deltagelse i ekskursioner, lejrskoler eller skolerejser, fordi elevens forældre ikke har bidraget til udgifterne hertil. Det gælder både for betalingen for elevens forplejning og for forældrenes medvirken til en eventuel frivillig fælles opsparing/indsamling. Det følger af folkeskolelovens § 50, stk. 9.
I tilfælde af forældrenes manglende betaling til forplejning kan betalingen opkræves efter de sædvanlige regler om inkasso.
Indsamling af midler til ekskursioner, lejrskoler og skolerejser
Der er intet til hinder for, at forældre, via for eksempel en klassekasse, kan bidrage frivilligt til udgifter, som kommunen ikke er forpligtet til at afholde. Det kan for eksempel være en is på ekskursionen, en teatertur i forbindelse med lejrskolen eller udgifter til elevernes deltagelse i en skolerejse.
Lovgivning og relevante paragraffer
- Folkeskolelovens § 16 c om ekskursioner, lejrskoler og skolerejser
- Folkeskolelovens § 50, stk. 5-9, om udgifter til ekskursioner, lejrskoler og skolerejser