Hop til indhold

Klæd eksaminanderne på

Forud for prøveafholdelsen er det institutionslederens ansvar, at eksaminanderne kender reglerne og konsekvenserne af at snyde ved prøver på FVU.

Det er bl.a. vigtigt, at eksaminanderne orienteres grundigt om, hvilke hjælpemidler der er og ikke er tilladt ved prøverne. Du kan læse mere om tilladte hjælpemidler i læreplanerne for de enkelte fag, som du finder i bekendtgørelsen om undervisning m.v. inden for forberedende voksenundervisning samt retningslinjer for de praktiske og proceduremæssige forhold ved prøveafholdelsen inden for forberedende voksenundervisning. 

Læs om  bekendtgørelsen om undervisning m.v. inden for forberedende voksenundervisning (retsinformation.dk)

Læs om retningslinjer for de praktiske og proceduremæssige forhold ved prøveafholdelsen inden for forberedende voksenundervisning (pdf)

Sådan skal snyd og formodninger om snyd håndteres

Opstår der før, under eller efter en prøve formodning om, at en eksaminand har skaffet sig uretmæssig hjælp ved prøven, fx ved at benytte ikke-tilladte hjælpemidler, skal institutionens leder undersøge sagen, træffe afgørelse herom og beslutte eventuelle sanktioner.

Formodning om snyd under en prøve

Opstår der under en prøve formodning om snyd, skal dette straks indberettes til institutionens leder. Hvis formodningen om snyd ikke kan bekræftes under prøven, bør man undgå at forstyrre eksaminanden og lade eksaminanden færdiggøre prøven.

Prøven bør afsluttes

Hvis prøven afbrydes, vil en eksaminand, der viser sig ikke at have snydt, ikke kunne få besvarelsen bedømt. bedømmelsen for sin besvarelse. Eksaminanden vil altså skulle aflægge prøven igen.

Utvivlsomt snyd under en prøve

Hvis en eksaminand utvivlsomt gribes i at snyde under en prøve, skal institutionens leder straks bortvise eksaminanden fra prøven.

Formodning om snyd efter en prøve

Opstår der efter en prøve formodning om snyd, fx når censor læser prøvebesvarelsen, skal institutionens leder informeres om formodningen.

Der skal gives en karakter

Selvom der hos censorforeligger formodning om snyd, skal bedømmelsen altid ske ud fra den præmis, at formodningen om snyd efterfølgende afkræftes.

Sådan træffer institutionens leder afgørelser om snyd

En afgørelse vedrørende snyd ved en prøve skal følge forvaltningslovens regler. Det følger direkte af § 55 i den almene eksamensbekendtgørelse (bekendtgørelse nr. 343 af. 8. april 2016). Det vil sige, at forvaltningslovens krav til partshøring, begrundelse og klagevejledning skal iagttages i forbindelse med en afgørelse. 

Læs om den almene eksamensbekendtgørelse (bekendtgørelse nr. 343 af. 8. april 2016) (retsinformation.dk)

Ved formodning om snyd er det altid institutionens leder, der skal undersøge forholdet, foretage en samlet vurdering af alle relevante oplysninger i sagen og på den baggrund træffe en afgørelse.

Det er institutionslederens ansvar at sørge for, at sagen er tilstrækkeligt belyst, inden der træffes en afgørelse. Institutionens leder kan med fordel inddrage eksaminandens underviser og dennes kendskab til eksaminanden og eksaminandens tidligere arbejde.

Det er ikke et krav, at der skal være ubestridelige beviser for, at der er snydt, eller at eksaminanden har indrømmet at have snydt, for at institutionens leder kan træffe afgørelse om snyd. Hvis der er tegn på, at eksaminanden har snydt, kan det være tilstrækkeligt grundlag for, at institutionens leder kan bekræfte formodningen om snyd.  Eksempler på dette kan fx være hvis kvaliteten i besvarelsen af én af flere delprøver og resultatet heraf i udstrakt grad adskiller sig fra de øvrige delprøver, og/eller hvis eksaminandens underviser vurderer, at eksaminandens faglige niveau i prøven afviger meget fra det sædvanlige niveau.

Inddrag flere perspektiver

Institutionens leder bør indhente oplysninger, som kan dokumentere en overvejende sandsynlighed for, om der er tale om snyd eller ej – også selvom oplysningerne ikke er direkte og ubestridelige beviser på, om der er snydt.

Undersøg plagiat

Institutionens leder må gerne undersøge eksaminandens prøvebesvarelse for plagiat som en del af undersøgelsen af den konkrete formodning om snyd.

Spørg de tilsynsførerende

Institutionens leder må gerne bede den/de tilsynsførende ved prøven om at give deres perspektiv på den konkrete formodning om snyd.

Respektér eksaminandens privatliv

Eksaminandens privatliv må ikke krænkes i undersøgelsen. Eksempelvis må eksaminandens computer kun undersøges ved utvungen samtykke fra eksaminanden.

Inviter eksaminanden til et møde

Det vil i mange situationer være hensigtsmæssigt at invitere eksaminanden og en evt. bisidder til et møde og fortælle eksaminanden om formodningen om snyd. Til mødet kan eksaminanden præsentere sin side af sagen, og institutionen kan stille relevante spørgsmål, der kan bidrage til at afdække, om formodningen om snyd kan be- eller afkræftes.

Hvis eksaminanden inviteres til møde, skal eksaminanden have oplyst:

  • hvad mødet handler om
  • at eksaminanden har ret til - og anbefales - at medbringe en bisidder, hvis eksaminanden vælger at deltage.
  • at eksaminanden ikke har pligt til at besvare spørgsmål, som eksaminanden ikke har lyst til at besvare
  • at eksaminanden ikke har pligt til at møde op

Konklusionen og iagttagelserne fra et sådan møde skal opsummeres i et brev eller notat, som institutionen sikrer, at den pågældende eksaminand får mulighed for at udtale sig om, inden der træffes en endelig afgørelse i sagen.

Hvis formodningen om snyd kan bekræftes

Selv om en eksaminand har modtaget sit prøvebevis, kan det trækkes tilbage, hvis der efterfølgende opstår en formodning om snyd og det herefter kan godtgøres, at eksaminanden uberettiget har fået udstedt et gyldigt bevis.

Eksaminanden har mulighed for at aflægge prøven på ny. En sådan prøve afholdes som udgangspunkt i samme eller næstkommende halvår, hvor den pågældende prøve i forvejen afholdes.

Klagemulighed

Institutionens afgørelse om snyd kan påklages til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, jf. § 55 i den almene eksamensbekendtgørelse (bekendtgørelse nr. 343 af. 8. april 2016) (retsinformation.dk).

Det er kun muligt at klage over retlige spørgsmål i forbindelse med afgørelsen. Styrelsen behandler ikke spørgsmål om klager over bedømmelsesresultatet. 

Sidst opdateret: 6. februar 2025