Hop til indhold

Her kan institutioner læse retningslinjer om praktiske og proceduremæssige forhold ved prøveafholdelse af de mundtlige prøver på forberedende voksenundervisning (FVU), der er fastsat af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet jf. § 5 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Institutioner kan fastsætte lokale regler og retningslinjer 

Institutioner kan vælge at fastsætte yderligere, lokale retningslinjer i forbindelse med prøveafholdelse på FVU. Institutionerne kan for eksempel fastsætte retningslinjer om eventuelle frister for tilmelding, prøve- og eksamensperioder samt tidspunkter, konsekvenser af forstyrrende adfærd samt krav om identiteten på en eksaminand ved f.eks. at udbede sig billedlegitimation. 

Institutionens lokalfastsatte regler og retningslinjer skal være tilgængelige på institutionens hjemmeside. jf. § 6, stk. 5, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Mundtlige prøver på FVU-digital trin 4 og FVU-engelsk trin 4

Der afvikles mundtlige prøver på hhv. FVU-digital trin 4 og FVU-engelsk trin 4. 

Den mundtlige prøveperiode ligger efter den sidste undervisningsgang.

Før afviklingen af den mundtlige prøver

Institutioner skal i forbindelse med prøveafholdelse udpege en prøveansvarlig, der skal sikre, at prøverne afvikles efter gældende regler og retningslinjer samt være tilgængelig, såfremt der opstår situationer, der kræver handling. 

Den mundtlige prøve oprettes lokalt på de enkelte institutioner. Det anbefales, at tilmelding af eksaminander til prøven sker tidligt i undervisningsforløbet, så der kan kortlægges en prøvedato og institutionen kan finde en censor til prøven. 

Bemærk, at institutionen skal sende prøveplan og eksaminationsgrundlag til censor senest fem hverdage før, at den mundtlige prøve afholdes. For at prøven kan afholdes, skal censor godkende prøveplanen. 

Se læreplanen for det enkelte fag i bilag 3-13 her (retsinformation.dk).

Hjælpemidler

Under prøven er anvendelse af hjælpemidler, herunder elektroniske, tilladt, medmindre der i reglerne for den enkelte uddannelse er fastsat begrænsninger. Eksaminanden har under prøven alene adgang til internettet for så vidt angår egne læremidler, egne notater og egne arbejder jf. § 15, stk. 1 og 2 i den almene eksamensbekendtgørelse.

Brug af generativ kunstig intelligens såsom ChatGPT

Brug af værktøjer baseret på generativ kunstig intelligens f.eks. ChatGPT og andre lignende værktøjer må ikke anvendes til de skriftlige prøver. Det skyldes, at besvarelser ved hjælp af sådanne værktøjer ikke betegnes som eksaminandens egen og selvstændige besvarelse, hvorfor anvendelse af sådanne værktøjer betragtes som snyd, jf. § 20 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk). 

Det er heller ikke tilladt at anvende Google Translate, da dette ikke er ikke omfattet af definitionen ”egne læremidler”, jf. § 15, stk. 2 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk). 

Særligt for FVU-digital trin 4

Det er en forudsætning for prøven, at eksaminanden har adgang til relevante digitale værktøjer til at demonstrere den digitale opgaveløsning, jf. bilag 11 i bekendtgørelsen om undervisning m.v. inden for FVU (retsinformation.dk). 

Institutionen skal fortsat påse, at eksaminandens prøvebesvarelse er eksaminandens egen og selvstændige produkt, jf. § 20, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Selvstuderende

Personer, der ikke har deltaget i undervisningen, kan indstille sig til prøve som selvstuderende. Det er en forudsætning herfor, at den selvstuderende opfylder adgangskravet for at aflægge prøve jf. § 8 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Der skal udvises særlig opmærksomhed ved selvstuderende. Selvstuderende tilbydes 45 minutters individuel eller kollektiv faglig vejledning og vejledning om prøveaflæggelse.  Selvstuderende, der ønsker at aflægge FVU-prøve, skal tilmelde sig hos den prøveafholdende institution senest to uger før prøvens afholdelse. 

Særligt om prøver i forbindelse med fagelementer

For at give et særligt målrettet tilbud af FVU, baseret på deltagerens behov, kan undervisningen i de omfattede fag udbydes i mindre enheder kaldet fagelementer. Et fagelement skal udgøre en afgrænset enhed af et fags trin. 

Et fagelement leder ikke frem til prøve, men deltagere, der ønsker at aflægge prøve efter undervisningen i et fagelement, vil kunne aflægge prøve i faget som selvstuderende jf. kap. 5 i FVU-vejledningen (retsinformation.dk).

(Om)bedømmelse af mundtlig præstation 

Såfremt en eksaminand er uenig med bedømmelsen af præstationen, kan eksaminanden indgive en klage til institutionen. Klagen skal være skriftlig og begrundet.

Censor og eksaminator skal opbevare sine noter i et år af hensyn til behandlingen af en evt. klagesag, da eksaminanden vil kunne bede om at få udleveret noterne, jf. § 29, stk. 3, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

På baggrund af klagen, bedømmernes udtalelser og eventuelle bemærkninger fra klager træffer institutionen sin afgørelse, der skal være skriftlig og begrundet. Afgørelsen kan for mundtlige prøver enten resultere i:

  1. tilbud om ny prøve (omprøve), eller
  2. at klageren ikke får medhold i klagen.
Sidst opdateret: 26. marts 2025