Hop til indhold

På denne side kan institutioner læse retningslinjer om praktiske og proceduremæssige forhold ved prøveafholdelse af de skriftlige prøver på forberedende voksenundervisning (FVU), der er fastsat af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet jf. § 5 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Institutioner kan fastsætte lokale regler og retningslinjer

Institutioner kan vælge at fastsætte yderligere, lokale retningslinjer i forbindelse med prøveafholdelse på FVU. Institutionerne kan for eksempel fastsætte retningslinjer om eventuelle frister for tilmelding, prøve- og eksamensperioder samt tidspunkter, konsekvenser af forstyrrende adfærd samt krav om identiteten på en eksaminand ved f.eks. at udbede sig billedlegitimation. 

Institutionens lokalfastsatte regler og retningslinjer skal være tilgængelige på institutionens hjemmeside. jf. § 6, stk. 5, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Før afviklingen af den skriftlige prøve

Institutioner skal i forbindelse med prøveafholdelse udpege en prøveansvarlig, der skal sikre, at prøverne afvikles efter gældende regler og retningslinjer samt være tilgængelig, såfremt der opstår situationer, der kræver handling.

Fem dage før en ny prøveperiode begynder stiller Styrelsen for Undervisning og Kvalitet prøvesæt til rådighed for VUC og fængselsskoler via Prøveshoppen. I de sidste fem arbejdsdage op til en ny prøveperiode vil prøvesættene fra den tidligere prøveperiode ikke længere være tilgængelige i Prøveshoppen. 

I forbindelse med afholdelse af en trinprøve på FVU, skal institutionen og evt. DOP’en: 

  1. Downloade prøvesættene på Prøveshoppen. 
  2. Opbevare opgavesættene sikkert, så kun personer med ansvar for prøveafvikling har adgang til disse.
  3. Sikre, at et prøvesæt kun anvendes op til tre gange i løbet af én dag.  
  4. Udpege en tilsynsførende til de skriftlige prøver. Disse skal kende til reglerne ved den pågældende prøve - herunder tilladte hjælpemidler samt håndtering af formodning om snyd under prøven.
    1. Bemærk, at Undervisere, der har undervist eksaminanderne i det pågældende fag, ikke må være tilsynsførende ved prøven.
  5. Sikre, at eksaminanderne kender reglerne ved prøven, herunder:   
  • konsekvenser af sygdom, at komme for sent og at udeblive
  • regler om tilladte hjælpemidler til den pågældende prøve
  • hvornår en prøve er begyndt og er slut
  • mulighed for at få særlige prøvevilkår ved den pågældende prøve
  • konsekvenser af at skaffe sig eller yde uretmæssig hjælp
  • klageprocedure og klagefrister

Teknisk vejledning: Download af prøvesæt

Vejledning til hvordan institutioner downloader prøvesæt i Prøveshoppen, fremgår af den til enhver tid gældende tekniske vejledning, som er tilgængelig på styrelsens hjemmeside. Du kan finde den tekniske vejledning her.

Særligt for prøveaflæggelse hos en DOP

Såfremt VUC har indgået driftsoverenskomst, skal det ansvarlige VUC distribuere et eksemplar af hvert prøvesæt til driftsoverenskomstparten (DOP). Distributionen skal ske sikkert. 

VUC’et er ikke forpligtet til fysisk at printe prøvesættene til DOP.

Aflæggelse af prøver på ordinære og særlige prøvevilkår

Eksaminander kan aflægge FVU-prøve på almindelige prøvevilkår eller på særlige prøvevilkår jf. § 19, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Almindelige prøvevilkår Særlige prøvevilkår
Prøven aflægges på papir i et printet prøvesæt.

Prøven kan enten aflægges på papir, på computer via en tilgængeliggjort PDF-fil eller i en kombination af papir og computer.   

Institutionen kontrollerer i god tid, før prøven begynder, at det korrekte prøvesæt er downloadet på eksaminandens computer, så eksaminanden kan tilgå prøvesættet. 

Eksaminander på særlige prøvevilkår skal have et printet eksemplar af prøvesættet stillet til rådighed. 

Selvstuderende

Personer, der ikke har deltaget i undervisningen, kan indstille sig til prøve som selvstuderende. Det er en forudsætning herfor, at den selvstuderende opfylder adgangskravet for at aflægge prøve jf. § 8 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Selvstuderende tilbydes 45 minutters individuel eller kollektiv faglig vejledning og vejledning om prøveaflæggelse.  Selvstuderende, der ønsker at aflægge FVU-prøve, skal tilmelde sig hos den prøveafholdende institution senest to uger før prøvens afholdelse. 

Særligt om prøver i forbindelse med fagelementer

For at give et særligt målrettet tilbud af FVU, baseret på deltagerens behov, kan undervisningen i de omfattede fag udbydes i mindre enheder kaldet fagelementer. Et fagelement skal udgøre en afgrænset enhed af et fags trin. 

Et fagelement leder ikke frem til prøve, men deltagere, der ønsker at aflægge prøve efter undervisningen i et fagelement, vil kunne aflægge prøve i faget som selvstuderende jf. kap. 5 i FVU-vejledningen (retsinformation.dk).

Hjælpemidler

Under prøven er anvendelse af hjælpemidler, herunder elektroniske, tilladt, medmindre der i reglerne for den enkelte uddannelse er fastsat begrænsninger. Eksaminanden har under prøven alene adgang til internettet for så vidt angår egne læremidler, egne notater og egne arbejder jf. § 15, stk. 1 og 2 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Digitale hjælpemidler (AI-værktøjer, ChatGPT, Google Translate, etc.)

Brug af værktøjer baseret på generativ kunstig intelligens f.eks. ChatGPT og andre lignende værktøjer må ikke anvendes til de skriftlige prøver. Det skyldes, at brugen af sådanne værktøjer betegnes ikke som eksaminandens egen og selvstændige besvarelse, hvorfor anvendelse af sådanne værktøjer betragtes som snyd, jf. § 20 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Det er heller ikke tilladt at anvende Google Translate, da dette ikke er ikke omfattet af definitionen ”egne læremidler”, jf. § 15, stk. 2 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Særligt for FVU-dansk

I FVU-dansk opgavesæt 2 kan eksaminanden anvende ordbøger, der har været brugt i undervisningen til ordopslag. Ordbøger kan være elektroniske, men må ikke linke videre til f.eks. oversættelsesprogrammer eller internettet i øvrigt. 

Særligt for FVU-matematik

Under prøverne er anvendelse af elektroniske hjælpemidler som f.eks. lommeregner, regneark, digital formelsamling og digital lærebog tilladt. Institutionens tilsynsførende skal kontrollere og sikre, at eksaminanden ikke kommunikerer utilsigtet under prøven jf. § 14, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Under den skriftlige prøve 

Når en prøve er påbegyndt, skal eksaminanden blive siddende på sin plads. Eksaminanden må ikke kommunikere med andre og må ikke forlade prøvelokalet.

Ved evt. toiletbesøg skal tilsynsførende ledsage eksaminanden. 

Håndtering af formodning om snyd

Det er institutionslederens ansvar at sikre, at eksaminanden kender reglerne om snyd. Ved formodning om snyd, skal institutionens leder vurdere sagen og beslutte eventuelle konsekvenser.
Formodning om snyd under en prøve 

Såfremt der under en prøve opstår formodning om snyd, skal tilsynsførende kontakte institutionens prøveansvarlige med henblik på handling. 

Kan formodningen om snyd bekræftes under prøven, og erkender eksaminanden at have snydt, skal institutionen bortvise eksaminanden fra prøven.

Kan formodningen om snyd ikke bekræftes under prøven, bør eksaminanden færdiggøre prøven. Institutionen skal efterfølgende træffe afgørelse om, hvorvidt eksaminanden har snydt.

Formodning om snyd efter prøven 

Såfremt prøveansvarlig, eksaminator eller censor efter prøven har formodning om, at en eksaminand uretmæssigt har skaffet sig eller ydet hjælp, skal dette indberettes til institutionen jf. § 20, stk. 2, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Ved aflevering af den skriftlige prøve

Institutionen skal sikre, at der er printerfaciliteter til rådighed, så prøvebesvarelsen kan printes. 

Der kan for FVU-dansk og FVU-matematik være krav om aflevering af enkelte prøvebesvarelser direkte i prøvesættet. I dette tilfælde afgør eksaminanden, hvilke ark skal indgå i prøvebesvarelsen og dermed afleveres til bedømmelse. Eksaminanden nummererer disse ark, og det samlede antal ark angives på hvert ark, fx ’Side 1 / 8’. 

Tilsynsførende skal sikre, at eksaminanden har udfyldt prøvens forside med:

  • fulde navn
  • eksaminandnummer og
  • underskrift på at prøvebesvarelsen er udarbejdet uden uretmæssig hjælp.

Tilsynsførende attesterer med sin underskrift, at prøvebesvarelsen er afleveret til bedømmelse. 

Prøveansvarlig skal kontrollere, at alle prøvebesvarelser, der er besvaret på papir, er indsamlet, og at alle digitale prøvebesvarelser er gemt evt. på USB-stik.

Eksaminanden må ikke tage prøvemateriale, der ikke indgår i bedømmelsen, med ud fra prøvelokalet. 

Institutionen sikrer, at det prøvemateriale, der ikke indgår i bedømmelsen, indsamles og makuleres. 

Efter afholdelsen af den skriftlige prøve 

Styrelsen anbefaler, at prøvebesvarelserne sendes snarest muligt og senest første hverdag efter prøven er afholdt.

Censor skal modtage:

  • prøvebesvarelser
  • bedømmelseslister 
  • kontaktoplysninger på den prøveansvarlige VUC, der skal modtage prøvebesvarelser og bedømmelseslister.

Digital forsendelse af prøvebesvarelser

Hvis prøvebesvarelser sendes digitalt, skal de sendes på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde, f.eks. via sikker-mail.

Censor sender bedømmelseslister retur til den prøveansvarlige VUC som sikker post eller via sikker mail.

Fysisk forsendelse af prøvebesvarelser 

Hvis institutionen ønsker fysisk forsendelse af prøvebesvarelserne, er det institutionens leder, der afgør, om de beskikkede censorer skal modtage den originale besvarelse eller en kopi til bedømmelse. Det anbefales, at institutionerne oversender og gemme en kopi af eksaminandernes besvarelser inden forsendelse for at minimere, at materialet går tabt, hvis det bortkommer under forsendelsen.

Forsendelse af prøvebesvarelser til censor

Prøvebesvarelser, karakterlister og et eksemplar af prøvesættet sendes til censors ansættelsessted rekommanderet brev eller pakke, hvor forsendelsen kan spores og kun udleveres til 
modtageren mod kvittering. Såfremt censor ønsker prøvebesvarelserne sendt til sin privatadresse, skal censor kontakte den prøveafholdende institution og lave aftale herom senest en uge før prøvens afholdelse. 

Det skal fremgå tydeligt af forsendelsen, hvilken prøveansvarlig VUC, som censor skal returnere besvarelserne og bedømmelsesliste til.

Censor sender bedømmelseslister retur til den prøveansvarlige VUC som sikker post eller via sikker mail.

Hvis censor har bedømt besvarelser, der har været aflagt ved en DOP

Hvis en censor har modtaget prøvebesvarelser fra en DOP skal censor sende prøvebesvarelser og bedømmelseslister tilbage det ansvarlige VUC. 

DOP er ansvarlig for at informere censor om kontaktoplysninger på det ansvarlige VUC. 

Bedømmelse af besvarelser

Efter modtagelsen af prøvebesvarelsen har censor som udgangspunkt lt otte hverdage til bedømmelsen. Såfremt censor af saglige årsager ikke har mulighed for at nå dette inden for den fastsatte frist, orienteres den pågældende institution og med et estimat om, hvornår besvarelserne planlægges færdigbedømt. 

Opbevaring af noter og prøvebesvarelser 

Censor og eksaminator skal opbevare sine noter i et år af hensyn til behandlingen af en evt. klagesag, da eksaminanden vil kunne bede om at få udleveret noterne, jf. § 29, stk. 3, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Ombedømmelse

Reglerne for ombedømmelse af prøvebesvarelser på FVU fremgår af kapitel 9 og 10 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Her fremgår det bl.a. at institutionen udpeger nye bedømmere til ombedømmelsen, og at ombedømmeren skal forelægges sagens akter, der består af

  • opgavesættet
  • prøvebesvarelser, 
  • klagen, 
  • de faglige udtalelse fra den oprindelige bedømmer, 
  • klagerens bemærkninger og 
  • institutionens afgørelse

Efter ombedømmelsen skal ombedømmeren afgive en skriftlig udtalelse til institutionen.

Sidst opdateret: 26. marts 2025