Hvad er en fri grundskole?
I Danmark er det ikke alle elever, der går i folkeskolen. Mange går fx på en friskole eller privatskole. Den fælles betegnelse for disse skoler er "frie grundskoler". Skolerne bygger normalt på et bestemt værdigrundlag eller pædagogisk idé. En skole kan fx bygge på Grundtvig koldske værdier eller på Rudolf Steiners pædagogik.
Undervisningen
En fri grundskole bestemmer i høj grad selv, hvordan den ønsker at tilrettelægge undervisningen. Det betyder, at undervisningen, fagene og skolens regler ikke nødvendigvis er de samme som i folkeskolen. Der er dog krav i loven om, at undervisningen skal stå mål med den i folkeskolen. Det betyder, at man som elev på en fri grundskole skal være stillet på samme måde som ens kammerater i folkeskolen, når man afslutter sit grundskoleforløb. Det gælder i forskellige fag som fx dansk, matematik og engelsk, men også i en række emner som fx færdselslære og seksualundervisning.
Elevindflydelse
Der er ikke krav om, at der skal være elevråd på en fri grundskole. Det er dog elevernes ret at danne et elevråd, hvis de vil, og skolen skal bakke op om det. Skolen kan også opfordre eleverne til at varetage deres fælles interesser på en anden demokratisk måde, hvis det passer bedst med skolens overbevisning.
Dialog er vejen frem
Som elev på en fri grundskole er det vigtigt, at man er indstillet på at respektere det grundlag, skolen bygger på. I et skoleforløb vil der uundgåeligt opstå situationer, hvor skolen og en elev – og måske elevens forældre – ser forskelligt på en sag. Her er det vigtigt, at man holder fast i den gode dialog. Det betyder, at man skal tage en snak med enten en konkret lærer eller med skolens leder.
Den gode dialog er også vigtig ved udskrivning eller bortvisning. Skolen skal, inden skolen træffer en beslutning om udskrivning af en elev, sikre, at eleven inddrages, så elevens perspektiv og eventuelle synspunkter kan komme til udtryk. Dette står i § 4 a i Lov om friskoler og private grundskoler lov nr. 636 af 11. juni 2024.