Hop til indhold

Elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne får nu mulighed for at sammensætte deres egen #klassenskanon med udgangspunkt i værdierne fra den Danmarkskanon, som danskerne har sammensat på tidligere kulturminister Bertel Haarders opfordring. Målet er, at børn og unge skal reflektere over og argumentere for, hvilke danske samfundsværdier de ønsker at tage med ind i fremtidens samfund.

Derfor offentliggør kulturminister Mette Bock og undervisningsminister Merete Riisager i dag et helt nyt undervisningsmateriale og konkurrencen #klassenskanon.

Mette Bock siger:

”Danmarkskanonen indeholder en række grundlæggende og vigtige værdier, som mange fra min generation kan nikke genkendende til. Jeg glæder mig til at få de unges perspektiv på værdierne, når de dyster om at skabe en #klassenskanon.”

Vi har en skole, der bygger på europæiske dannelsesidealer og en stærk frihedstradition, og det er netop det, som Danmarkskanonen handler om.

- Merete Riisager

Merete Riisager siger:

”Jeg ser frem til, at Danmarkskanonens værdier bliver bragt til live ude i klasselokalerne, og eleverne får mulighed for at fordybe sig i, hvilke værdier de ønsker at bringe med ind i fremtiden. Vi har en skole, der bygger på europæiske dannelsesidealer og en stærk frihedstradition, og det er netop det, som Danmarkskanonen handler om.”

Undervisningsmaterialet består af 10 korte videoer, som formidler de 10 værdier i Danmarkskanonen, en tilhørende app og lærervejledninger. Med app'en på telefonen kan eleverne swipe sig frem til, hvilken kanontype de er. Materialet er målrettet samfundsfag i grundskolens udskoling og på de gymnasiale og erhvervsrettede ungdomsuddannelser.

De enkelte klasser opfordres til at udarbejde en samlet præsentation af de værdier, som de er blevet enige om at prioritere i deres #klassenskanon og deltage i den landsdækkende konkurrence, hvor præmien er en kulturoplevelse for hele klassen.

De tre vindere af klassekonkurrencen vil blive udvalgt af en ungejury med medlemmer fra Danske Skolelever (DSE), Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO), Landssammenslutningen af Handelsskolelever (LH) og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Juryen skal sammen finde tre vindere, som offentliggøres i december 2017.

Fakta om Danmarkskanonen

Initiativet til Danmarkskanonen blev taget af tidligere kulturminister Bertel Haarder i juni 2016 som et dannelses- og integrationsprojekt. Projektet skulle afsøge befolkningens holdning til de danske samfundsværdier og skabe øget kulturel bevidsthed. Projektet modtog i alt 2425 forslag fra privatpersoner, foreninger, organisationer, kulturpersonligheder m.fl.

Udover den digitale indsamling blev der holdt 50 kanon-debatarrangementer på biblioteker og i kultur- og forsamlingshuse. Seks udpegede kuratorer tematiserede forslagene i 20 værdier, som befolkningen stemte om på www.danmarkskanon.dk. Der blev afgivet i alt 326.298 stemmer.  

Læs mere

Læs mere om, hvordan din klasse deltager i konkurrencen #klassenskanon på www.danmarkskanon.dk/konkurrence

Find undervisningsmateriale om Danmarkskanonen til samfundsfag i 8., 9. og 10 klasse, de gymnasiale ungdomsuddannelser og de erhvervsrettede ungdomsuddannelser på www.danmarkskanon.dk/undervisningsmateriale og www.emu.dk. Her kan du også læse om kriterierne for at deltage i konkurrencen.

Test dig selv med din kanon-type-appen på www.danmarkskanon.dk/testdigselv 

Se videoen om konkurrencen på https://m.youtube.com/watch?v=-ezQPRDmJx8