Regeringen vil gøre det muligt at oprette op til 18 nye udbud af ungdomsuddannelser rundt om i landet, så unge kan tage en ungdomsuddannelse der, hvor de bor. Det er et af elementerne i udspillet ’Tættere på II’.
Det skal ikke være afstanden til en bestemt ungdomsuddannelse, som er afgørende for, om de unge får en ungdomsuddannelse, eller hvilken uddannelse de vælger at starte på.
Det mener regeringen, som med udspillet ’Tættere på II’ vil sikre, at unge kan tage en ungdomsuddannelse der, hvor de bor. Konkret foreslår regeringen, at flere byer med 10.000 indbyggere eller derover uden for de fire største byer bør have mulighed for mindst en ungdomsuddannelse. Det kan fx være et nyt udbud af erhvervsuddannelser, hhx, htx, stx eller hf.
I dag er der 15 byer i Danmark med over 10.000 indbyggere, der ikke har en ungdomsuddannelse. Og der er yderligere 14 byer med over 10.000 indbyggere, der ikke har alle typer ungdomsuddannelse.
”Ungdomsuddannelserne skal tættere på de unge. Både fordi det kan få flere til at gennemføre en uddannelse og fordi det skaber et godt og sundt ungdomsmiljø i en by, når det drejer sig rundt om en ungdomsuddannelse. Det er både godt for den enkelte unge, men i den grad også for lokalsamfundet. For uddannelsesinstitutioner og skoler er nu engang det bankende hjerte i lokalsamfundene,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
Det er også en del af udspillet at styrke campusdannelse. Hvis flere uddannelser samles under samme tag, kan det understøtte et attraktivt miljø for unge, så uddannelsesudbud i tyndt befolkede områder fastholdes og styrkes.
Der er behov for at se på en harmonisering af reglerne på området for bl.a. at styrke campusdannelsen. Regeringen foreslår derfor, at de nuværende institutionslove på området harmoniseres og samles i én fælles lovgivning. Det følger også af ’Aftalen om Den Koordinerede Tilmelding til Gymnasiale Ungdomsuddannelser af 10. juni 2021’.
Læs regeringsudspillet ”Tættere på II - Sundhed, uddannelse og lokal udvikling" (pdf).
Regeringen foreslår:
- Byer med over 10.000 indbyggere uden for de fire største byer (Storkøbenhavn, Aarhus, Odense og Aalborg)1 i Danmark skal have mulighed for mindst en ungdomsuddannelse
- Op til 18 nye udbud af ungdomsuddannelser etableres via ansøgningsrunde.
- De nye udbud tildeles et flerårigt etableringstilskud
- Bedre rammer for styrket campusdannelse.
- En ny fælles institutionslov.
1 Byer er defineret som postnumre. Postnumre inden for Aarhus, Odense og Aalborg Kommune samt Storkøbenhavn er ikke medtaget. Med Storkøbenhavn forstås postnumre inden for s-togsnettet og kystbanen samt postnumre i kommunerne: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Københavns kommune, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk.