Hop til indhold

Lovforslagene om Folkeskolens kvalitetsprogram er i dag blevet vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. Dermed er den nye folkeskole, som folkeskoleforligskredsen (S, V, M, LA, KF, RV og DF) blev enige om tidligere i år, på vej til at blive til virkelighed. Kvalitetsprogrammet indebærer en række konkrete forandringer, som allerede fra næste skoleår kan mærkes hos elever og forældre i hele landet.

”Efter sommerferien får elever over hele landet gavn af Folkeskolens kvalitetsprogram. De mindste elever får kortere skoledage. Og de ældste elever får større valgfrihed, færre prøver og obligatorisk erhvervspraktik. Jeg ser særligt frem til, at den nye juniormesterlære kommer i gang. Her kan de ældste elever vælge at gå tre dage i skole og være to dage på en virksomhed. Det kan åbne døre for de elever, der ved, at de vil gå en mere erhvervsfaglig vej, og elever som måske har mistet motivationen for at sidde i klasselokalet,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

De ældste elever får mere valgfrihed og mere praktisk undervisning. Elever i 8. og 9. klasse, der ønsker en mere praktisk afslutning på folkeskolen, får mulighed for at komme i juniormesterlære, hvor de er i praktik på en virksomhed eller i praktiske undervisningsforløb på eksempelvis en erhvervsuddannelse 1-2 dage om ugen. Samtidig bliver erhvervspraktik obligatorisk for alle elever i udskolingen, og antallet af obligatoriske prøver reduceres fra otte til seks. Det skal bidrage til at skabe bedre sammenhæng mellem teoretisk og praktisk undervisning, bedre muligheder for fordybelse og variation i undervisningen og at fastholde elevernes motivation. 

De mindste elever kan se frem til kortere skoledage og færre fag. Det skal sammen med afskaffelsen af kravet om kompetencedækning i indskolingen sørge for, at de mindste elever møder færre voksne og oplever færre skift i løbet af en skoledag. Samtidig vil de mest udfordrede elever i folkeskolens almenklasser modtage ekstra støtte i dansk og matematik. 

Elever får glæde af Folkeskolens kvalitetsprogram fra næste skoleår

De 33 initiativer i Folkeskolens kvalitetsprogram sætter folkeskolen mere fri, skaber bedre sammenhæng mellem teoretisk og praktisk undervisning og tager vigtige skridt i retning mod et stærkere almenområde med inkluderende fællesskaber. Alt sammen for at skabe bedre muligheder for fordybelse og variation i undervisningen og øge elevernes motivation, faglige udvikling, dannelse og trivsel. Mange af initiativerne i Folkeskolens kvalitetsprogram træder i kraft fra næste skoleår. Derfor får elever gavn af aftalen allerede efter sommerferien.

Læs mere om, hvornår initiativer træder i kraft i ikrafttrædelsesoversigten. 

Læs mere om Folkeskolens kvalitetsprogram.