Hop til indhold

Erhvervsuddannelserne spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling og i at sikre dygtige faglærte, der har de kompetencer, som den bæredygtige udvikling kræver. 

Regeringen besluttede derfor i november sidste år, at der fra 2024 og frem afsættes midler til et nyt Videnscenter for Jord- og Landbrug. Det skal ruste jord- og landbrugsuddannelserne til at møde den hastige udvikling inden for bl.a. teknologi og den grøn omstilling. Nu åbner ministeriet for ansøgninger fra udbydere af erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser, der indtil den 15. marts 2024 kan søge om at blive nationalt Videnscenter for Jord- og Landbrug. Videnscentret etableres i 2024.

Videnscenteret skal bidrage til, at elever på erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser får kompetencer til en mere bæredygtig fødevare- og landbrugsproduktion, og til at opkvalificere og kompetenceudvikle undervisere, så de kan integrere den nyeste viden og teknologi i deres undervisning. Sammen med arbejdsmarkeds- og erhvervsuddannelsessektoren skal videnscentret afdække, hvordan fremtidens grønne kompetencer i land- og jordbruget tilvejebringes samt understøtte erhvervsskoler og udbydere af arbejdsmarkedsuddannelser i deres arbejde med nye teknologier.

Der er afsat 4,4 mio. kr. årligt i 2024 og frem til etablering og drift af Videnscenter for Jord- og Landbrug. Derudover er der afsat 10,5 mio. kr. (2024-niveau) til udstyrsløft i perioden 2024-2025, fordelt med 7,5 mio. kr. i 2024 og 3 mio. kr. i 2025.

"Den grønne omstilling stiller krav til vores uddannelser. Og særligt jord- og landbrugsuddannelserne spiller en afgørende rolle i den omstilling. Derfor er jeg glad for, at vi nu får et videnscenter, som kan ruste eleverne på land- og jordbrugsuddannelserne til de nye krav og muligheder, klimaudfordringer og bæredygtig produktion stiller til landbruget," siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Der er frist for skolernes ansøgninger den 15. marts 2024. Ministeriet holder et virtuelt informationsmøde for interesserede ansøgere primo februar 2024. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vil udsende orienteringsbrev med tilhørende tilmeldingslink til informationsmødet. 

Efter indstilling fra Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser (REU) træffer ministeret beslutning om, hvor videnscentret bliver placeret. Ansøgerne kan forvente at få svar på deres ansøgninger i maj 2024.

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har i 2023 evalueret de eksisterende 10 videnscentre og videnscenterportalen. Læs evalueringen.

Læs mere om videnscentre for erhvervsuddannelser

Om Videnscenter for Jord- og Landbrug

Der eksisterer i dag ti videnscentre for erhvervsuddannelser, der blandt andet har til formål at sikre, at udstyr og kompetencer på erhvervsuddannelserne følger med den digitale og teknologiske udvikling samt med den grønne omstilling. Jordbrugets uddannelser, herunder blandt andet landbrugsuddannelsen, har dog indtil nu ikke været dækket af et selvstændigt videnscenter. 

I 2021 vedtog et bredt flertal i Folketinget ”Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug”. Af aftalen fremgår det blandt andet, at landbruget skal omstilles til at være mere klima- og miljøvenligt, og at landbrugets udledning af drivhusgasser skal nedbringes mest muligt under hensyn til en fortsat bæredygtig udvikling af erhvervet, dansk landbrugs konkurrenceevne, sunde offentlige finanser, beskæftigelse, sammenhængskraft og social balance. 

Erhvervsuddannelserne har til formål at forberede eleverne til det fremtidige arbejdsmarked. Den grønne omstilling af landbruget, som følger af den politiske aftale, medfører, at skoler, der udbyder jord- og landbrugsuddannelser, skal tilrettelægge undervisningen, så denne afspejler aftalens målsætninger.