Hop til indhold

Retskrav efter 9. klasse

For at have retskrav på optagelse til de 3-årige uddannelser til teknisk (htx), merkantil (hhx) og almen (stx) studentereksamen i op til to år efter afslutningen af 9. klasse skal ansøgere:

  • have søgt rettidigt om optagelse til det skoleår, hvor vedkommende ønsker at starte uddannelsen.
  • have mindst  5,0 i gennemsnit af alle afsluttende standpunktskarakterer i 9. klasse.
  • have modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog i 5.-9. klasse i folkeskolen eller prøveforberedende undervisning, der står mål hermed.
  • have aflagt folkeskolens obligatoriske prøver efter 9. klasse i henhold til folkeskolelovens regler
  • have bestået folkeskolens afgangseksamen.
  • have bekræftet det faglige niveau (5,0) fra de afsluttende standpunktskarakterer ved de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen. 

Har en ansøger ikke bekræftet det faglige niveau fra standpunktskaraktererne (5,0), har vedkommende dog krav på optagelse, hvis karaktergennemsnittet fra de lovbundne prøver er på mindst 3,0. Har ansøgeren mindst 2,0, men under 3,0 og gennemfører en vejledningssamtale med gymnasiets leder, har vedkommende også krav på optagelse.

Retskrav efter 10. klasse

Hvis en ansøger ikke har retskrav efter 9. klasse, er det muligt at få retskrav i op til et år efter afslutning af 10. klasse. 

For få retskrav på optagelse til de 3-årige uddannelser til teknisk (htx), merkantil (hhx) og almen (stx) studentereksamen i op til et år efter afslutningen af 10. klasse skal ansøgere:

  • have søgt rettidigt om optagelse til det skoleår, hvor vedkommende ønsker at starte uddannelsen.
  • have  mindst 5,0 i gennemsnit af alle afsluttende standpunktskarakterer i 10. klasse.
  • have modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog i 5.-9. klasse i folkeskolen eller prøveforberedende undervisning, der står mål hermed.
  • have aflagt folkeskolens obligatoriske prøver efter 9. klasse i henhold til folkeskolelovens regler
  • have bestået folkeskolens afgangseksamen.
  • have modtaget undervisning i dansk, engelsk og matematik og aflagt enten 9.- eller 10.-klasseprøver i disse fag.
  • have bekræftet det faglige niveau (5,0) fra standpunktskaraktererne ved de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen.

Har en ansøger ikke bekræftet det faglige niveau fra standpunktskaraktererne (5,0), har vedkommende dog krav på optagelse, hvis karaktergennemsnittet fra de lovbundne prøver er på mindst 3,0. Har ansøgeren mindst 2,0, men under 3,0 og gennemfører en vejledningssamtale med gymnasiets leder, har vedkommende også krav på optagelse.

Bemærk: Hvis en ansøger ikke har 5,0 i gennemsnit af standpunktskaraktererne

Har en ansøger ikke opnået 5,0 i gennemsnit af standpunktskaraktererne, men i øvrigt opfylder adgangsforudsætningerne, kan ansøgeren optages på de 3-årige gymnasiale uddannelser, hvis vedkommende får mindst 6,0 i de lovbundne prøver ved folkeskolens afgangseksamen.

Læs mere om optagelse i elevfordelingsbekendtgørelsen (retsinformation.dk).

Optagelse efter konkret vurdering

Optagelse efter en konkret vurdering er en mulighed for de ansøgere, som søger de 3-årige gymnasiale uddannelser, men ikke opfylder forudsætningerne for at have krav på optagelse. En konkret vurdering er en helhedsvurdering, som laves på baggrund af en centralt stillet optagelsesprøve og en samtale.

Opdateret 12/07 2024 kl. 09:57

Ansøgere til de gymnasiale uddannelser kan opnå retskrav på optagelse i op til to år efter, at de har afsluttet 9. klasse. Tilsvarende kan ansøgere opnå retskrav på optagelse i op til ét år efter, at de har afsluttet 10. klasse. 

Dermed kan ansøgere opnå retskrav på optagelse til en gymnasial uddannelse, uanset om de har gået på en prøvefri 10. årgang eller har lavet andet efter 9. eller 10. klasse, herunder udlandsophold. 
Ansøgerne vil fortsat skulle leve op til alle adgangsforudsætningerne til de gymnasiale uddannelser.

Uanset om ansøgeren søger om optagelse på baggrund af resultaterne fra 9. eller 10. klasse, skal ansøgeren søge om optagelse senest 1. marts i det år, hvor vedkommende ønsker at bliver optaget på uddannelsen. Hvis ansøgeren har søgt inden ansøgningsfristen, vil vedkommende indgå i den normale ansøgningsproces til ungdomsuddannelserne og leve op til kravet om at have søgt rettidigt.

Opdateret 12/07 2024 kl. 09:57

En af betingelserne for at have retskrav på optagelse er, at ansøgeren har søgt rettidigt om optagelse. Det vil sige, at ansøgningen skal være underskrevet og indsendt senest 1. marts. Er ansøger underlagt forældremyndighed, skal ansøgningen underskrives af denne. Hvis forældreunderskriften mangler, vil ansøgningen på trods heraf betragtes som rettidig, hvis ansøgeren selv har godkendt ansøgningen i optagelse.dk, og forældremyndigheden hurtigst muligt underskriver ansøgningen. Underskriver forældremyndigheden efter ansøgningsfristen, indgår ansøgeren dog ikke i den centrale elevfordeling.

Læs mere om elevfordeling

Ansøgere, der søger om optagelse efter ansøgningsfristen, har ikke retskrav på optagelse. Det betyder, at de kun kan optages på baggrund af en konkret vurdering, som laves på baggrund af en centralt stillet optagelsesprøve og en samtale.

Opdateret 12/07 2024 kl. 09:57

Ansøgere, som søger i forlængelse af en 10. årgang uden prøver, kan ikke opnå retskrav på baggrund af det 10. skoleår

Har ansøgere imidlertid opfyldt alle adgangsforudsætninger til de treårige gymnasiale uddannelser i 9. klasse, kan ansøgere opnå retskrav på optagelse i op til to år efter, at de har afsluttet 9. klasse.
Dermed kan ansøgere opnå retskrav på optagelse til en gymnasial uddannelse, selvom de har gået på en prøvefri 10. årgang efter 9. klasse (fx på en efterskole).

Opdateret 12/07 2024 kl. 09:57

Har ansøgere fra 10. klasse opfyldt alle adgangskrav til de treårige gymnasiale uddannelser i 9. klasse, kan ansøgerne opnå retskrav på optagelse i op til to år efter, at de har afsluttet 9. klasse. 

Resultatet af 10.-klasseprøverne har betydning, hvis ansøgeren har brug for at forbedre karaktererne fra 9.-klasseprøverne. Disse kan forbedres ved aflæggelse af folkeskolens 9.-klasseprøver i dansk, matematik og engelsk efter 10. klasse. 

Karakterer fra prøver, der aflægges ved afslutningen af undervisningen på 10. klassetrin, medregnes ved opgørelsen af, om ansøgere, der ikke har 5,0 i  karaktergennemsnit i standpunktskaraktererne, har opnået mindst 6,0 i karaktergennemsnit fra de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen.

Opdateret 12/07 2024 kl. 09:57

Til en treårig gymnasial uddannelse er det er blandt andet et krav, at folkeskolens afgangseksamen (efter 9. klasse) er bestået, samt at eleven bekræfter det faglige niveau (5,0) fra standpunktskaraktererne ved de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen. Opnår eleven under 5,0, men over 3,0 i de lovbundende prøver opfylder eleven fortsat kravet.

Resultatet af folkeskolens afgangseksamen kan forbedres i dansk mundtlig, dansk skriftlig, matematik skriftlig og engelsk mundtlig aflagt efter 10. klasse som 9.-klasseprøver. Dette medvirker til, at eleven kan leve op til bestå-kravet til folkeskolens afgangseksamen eller forbedrer et allerede bestået resultatet af denne eksamen (fx kravet om mindst 3,0 i de lovbundende prøver).

Bemærk, at hvis en ansøger aflægger 9.-klasseprøverne ved afslutningen af 10. klasse, vil ansøgeren ikke kunne opnå retskrav på optagelse på den toårige hf-uddannelse.

Aflægger ansøgeren derimod 10.-klasseprøverne ved afslutningen af 10. klasse, vil det indgå i opgørelsen af, om ansøgeren, der ikke har 5,0 i standpunktskaraktererne, har opnået mindst 6,0 i karaktergennemsnit fra de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen.

Også i forhold til optagelse på den toårige uddannelse til hf-eksamen kan man ”trumfe” kravet om 5,0 i standpunktskaraktererne gennem minimum 6,0, i de lovbundende prøver og også her kan 10.-klasseprøverne medregnes, hvis de er til gunst for ansøgeren.

Opdateret 12/07 2024 kl. 10:04

Nej - for at opnå retskrav på optagelse på en gymnasial uddannelse, skal ansøgeren opfylde de forudsætninger, der følger af §§ 7–10 i lov om de gymnasiale uddannelser.

Optagelsesprøve og -samtale samt standardiseret vurdering anvendes til ansøgere, der ikke lever op til forudsætningerne for at opnå retskrav på at blive optaget. Hvis en ansøger bliver optaget på uddannelsen på baggrund af en optagelsesprøve og -samtale eller en standardiseret vurdering, har vedkommende altså ikke haft retskrav på at blive optaget.

Optagelsesprøven og -samtalen samt den standardiserede vurdering skal ses som et led i optagelsesprocessen for det enkelte skoleår, hvor den gymnasiale institution foretager en samlet helhedsvurdering af ansøgerens faglige, sociale og personlige forudsætninger for at påbegynde og gennemføre uddannelsen.

Hvis ansøgeren optages på baggrund af en optagelsesprøve og -samtale eller en standardiseret vurdering kan den pågældende afgørelse om optagelse på uddannelsen altså ikke benyttes som adgang til optagelse i et senere skoleår.

Opdateret 24/09 2024 kl. 10:54

En ansøger til de gymnasiale uddannelser, som har været fraværende ved en eller flere prøver, der indgår i folkeskolens afgangseksamen, kan optages betinget på en treårig gymnasial uddannelse efter 9. klasse, selvom de ikke endnu lever op til kravene om at have aflagt alle folkeskolens obligatoriske 9. klasseprøver.

Vurderer lederen på den institution, hvor ansøger har fået reserveret plads, at ansøgeren forventes at kunne bestå sygeprøverne, kan ansøgeren optages under forudsætning af, at ansøger lever op til alle øvrige adgangsforudsætninger, og at ansøger går til sygeprøverne for folkeskolens afgangseksamen i førstkommende prøvetermin.

Hvis ansøgeren mod forventning ikke klarer sygeprøverne godt nok til, at ansøgeren lever op til de samlede adgangsforudsætninger, skal ansøgeren udskrives fra uddannelsen.
Ansøgeren kan dog også vælge at gå til optagelsesprøven og samtale for at opnå sikkerhed for optagelse.

Opdateret 24/09 2024 kl. 10:57

For ansøgere til treårige gymnasiale uddannelser efter 10. klasse er det en betingelse for at have retskrav på optagelse, at ansøgeren har aflagt folkeskolens obligatoriske 9.-klasseprøver ved afslutningen af 9. klassetrin – det vil sige alle obligatoriske prøver allerede ved afslutningen af 9. klassetrin. For en god ordens skyld skal det nævnes, at en senere aflæggelse af én eller flere af disse prøver som sygeprøver godt kan medføre, at dén betingelse alligevel kan anses for opfyldt, men det vil være for sent at vente til næste sommertermin.

Opdateret 24/09 2024 kl. 10:57

For ansøgere til treårige gymnasiale uddannelser efter 10. klasse er det en betingelse for at have retskrav på optagelse, at ansøgeren har aflagt folkeskolens obligatoriske 9.-klasseprøver ved afslutningen af 9. klassetrin. Hvis ansøgeren ikke har aflagt prøve i fagene dansk, engelsk og matematik ved afslutningen af 9. klasse, opfylder ansøgeren ikke betingelserne for at have retskrav på optagelse. Det kan ansøgeren ikke rette op på ved at tage de pågældende 9.-klasseprøver efter afslutningen af 10. klasse.

Hvis ansøgeren ikke har aflagt en eller flere prøver i 9. klasse, kan ansøgeren dog gå til sygeprøve for folkeskolens afgangseksamen i førstkommende prøvetermin efter 9. klasse og derved opfylde adgangskravet.

Der er i modsætning hertil, ikke noget krav om, at ansøgeren skal have aflagt folkeskolens 9.-klasseprøver eller for den sags skyld have bestået folkeskolens afgangseksamen for at have retskrav på optagelse på uddannelsen til hf-eksamen efter 10. klasse. For at have retskrav på optagelse på uddannelsen til hf-eksamen efter 10. klasse skal ansøgeren derimod have aflagt folkeskolens 10.-klasseprøve i dansk, engelsk og matematik. Hvis ansøgeren i stedet for aflægger 9.-klasseprøverne efter 10. klasse, vil ansøgeren ikke have retskrav på optagelse.

Sidst opdateret: 6. januar 2025