I en række tilfælde kan en vurdering af en elevs eller kursists reelle faglige kvalifikationer føre til, at vedkommende får merit. Merit betyder, at eleven eller kursisten helt eller delvist fritages for undervisningen i et eller flere fag og måske også for de tilhørende prøver.
En institution skal give merit, når en elev før optagelsen har erhvervet reelle faglige kvalifikationer, som indebærer, at eleven har nået de faglige mål, som er fastsat for ét eller flere fag i uddannelsen, eller at eleven har nået andre faglige mål, som kan træde i stedet for de fastsatte mål.
Ansøgning om merit skal som hovedregel afleveres til institutionen senest ved undervisningsforløbets start.
Baggrunden for merit
En elevs eller kursists meritgivende faglige kvalifikationer kan være opnået ved tidligere gennemførte undervisningsforløb i Danmark eller udlandet på mindst gymnasialt niveau, ved selvstudier eller på anden måde før optagelsen.
Derudover kan en institution beslutte at give forhåndstilsagn om merit for et undervisningsforløb, der er gennemført under en godkendt orlov (fx et udlandsophold) undervejs i et sammenhængende gymnasialt uddannelsesforløb.
Enkeltfagseksamener
Personer, der ønsker at sammenstykke en gymnasial eksamen af enkeltfag, kan ved hjælp af reglerne om merit benytte prøvebeviser fra enkeltfagskurser eller fra prøver aflagt efter selvstudier som dokumentation for fag, der kan indgå i en sådan eksamen. De kan også benytte prøve- og deltagerbeviser for gymnasiale fag, som de har afsluttet i tidligere ikke-færdiggjorte sammenhængende uddannelsesforløb, og i visse tilfælde såkaldte attestationer fra en tidligere uddannelsesinstitution. Endelig kan de benytte eventuelle kompetencebeviser, der er opnået efter en såkaldt individuel kompetencevurdering.
Regelgrundlag
Reglerne for merit fremgår af § 18 i lov om de gymnasiale uddannelser og kapitel 12 i bekendtgørelse om de gymnasiale uddannelser. Relevante regler findes også i lovens § 41, stk. 3, § 45, stk. 3, § 47, § 49, stk. 4, og § 53 i IKV-bekendtgørelsen.
Ofte stillede spørgsmål om merit
Hvordan kan jeg opnå merit fra en afsluttet faggruppe på toårig hf, hvis jeg ikke fuldfører hele hf-forløbet, men i stedet vil afslutte min eksamen som højere forberedelseseksamen?
Normalt indgår de fag, som i den sammenhængende toårige uddannelse til hf-eksamen læses samlet i såkaldte faggrupper, i en højere forberedelseseksamen som enkeltfag. Det drejer sig om henholdsvis enkeltfagene biologi C, geografi C og kemi C (der i toårig hf indgår i den naturvidenskabelige faggruppe – populært kaldet ”NF”) og enkeltfagene historie B, religion C og samfundsfag C (der i toårig hf indgår i kultur- og samfundsfaggruppen – populært kaldet ”KS”). Det enkelte fag kan efter kursistens valg indgå i eksamenen på et højere niveau end det ovenfor angivne, hvis eleven aflægger prøve på det højere niveau.
Merit fra en afsluttet faggruppe på den toårige hf-uddannelse forudsætter, at selve faggruppen er bestået. I toårig hf aflægges efter udtræk dels en mundtlig prøve i ét af de fag, der indgår i en given fagpakke, dels en individuel, intern mundtlig prøve i faggruppen, som både har et enkeltfagligt og et flerfagligt indhold. Faggruppen er bestået, hvis det ikke-afrundede gennemsnit af karakteren for disse to prøver er på mindst 2,0.
Hvis den angivne forudsætning er opfyldt, kan merit i forbindelse med sammenstykning af en højere forberedelseseksamen bevisteknisk gives på en af to måder efter kursistens eget valg:
- Overførslen sker som faggruppe. Det vil sige, således at der indsættes to nye rækker/linjer i beviset for højere forberedelseseksamen – én for den fællesfaglige, interne prøve med den opnåede karakter (og vægten 0,75 for NF henholdsvis vægten 1 for KS) og én for den særfaglige prøve med den opnåede karakter (og vægten 0,75 for NF henholdsvis vægten 1 for KS). På beviset anføres en note om, at der er tale om merit fra et uafsluttet forløb på toårig hf.
- Overførslen sker fag for fag. Det vil sige, således at der indsættes tre rækker i beviset, men i så fald uden karakteroverførsel. På beviset anføres en note om, at der er tale om merit fra faggruppen fra et uafsluttet forløb på toårig hf.
Kursisten kan under 2) i stedet vælge alene at overføre ét eller to af de fag, der er indgået i faggruppen, til eksamensbeviset uden karakteroverførsel. Det kan fx være, fordi kursisten ønsker at tage ét eller to af fagene igen med henblik på at opnå en karakter i faget, eller fordi kursisten ønsker at løfte niveauet i faget og lade den eller de tilhørende prøver på det højere niveau indgå i eksamensbeviset.
Du kan finde yderligere information om højere forberedelseseksamen i form af vejledning om højere forberedelseseksamen (pdf)
Læs mere
- Lov om de gymnasiale uddannelser (retsinformation.dk)
- Bekendtgørelse om de gymnasiale uddannelser (retsinformation.dk)
- Bekendtgørelse om individuel kompetencevurdering i relation til fag i almen voksenuddannelse og i de almengymnasiale uddannelser (IKV-bekendtgørelsen) (retsinformation.dk)
- Vejledning om højere forberedelseseksamen (pdf)
- Vejledning om sammenstykning af studentereksamen (stx, hhx, htx) af enkeltfag (pdf)
- Individuel kompetencevurdering (IKV)