Beviser
Digitale beviser
På gymnasiale uddannelser vil beviser, der udstedes efter den 1. maj 2021 være digitale. Læs mere på uvm.dk.
Gymnasiale beviser
Eksamensbeviser udstedes af institutionen på elevens anmodning. Der er forskellige krav til eksamensbeviser hørende til gymnasiereformen af 2005 og til gymnasiereformen af 2017.
Krav til eksamensbeviser hørende til gymnasiereformen af 2005 (pdf)
Krav til eksamensbeviser hørende til gymnasiereformen af 2017 (pdf)
Kravene til eksamensbeviser hørende til gymnasiereformen af 2017 gælder for elever og kursister, der har påbegyndt gymnasial uddannelse fra 1. august 2017 og frem. For elever på den toårige uddannelse til almen studentereksamen dog kun, hvis de har påbegyndt uddannelsen efter 1. august 2018.
Bagsidetekster til eksamensbeviser ved de gymnasiale uddannelser og eux-forløb kan hentes nedenfor.
Overbygning til hf-eksamen (2-årig hf) (docx)
Overbygning til højere forberedelseseksamen (enkeltfag) (docx)
Bevis for afsluttet niveau i fag (docx)
Beviser for afsluttede prøver og fag
Hvis uddannelsen afbrydes, kan der udstedes bevis for afsluttede prøver og fag.
Krav til prøvebeviser hørende til gymnasiereformen af 2005 (pdf)
Krav til bevis for afsluttet niveau i fag hørende til gymnasiereformen af 2017 findes i Krav til eksamensbeviser hørende til gymnasiereformen af 2017 (pdf)
Eux beviser
Beskrivelser af eux-beviser (pdf)
En elev er påbegyndt et eux-forløb i det øjeblik, de modtager undervisning rettet mod eux-forløbet. Det vil sige, at elever på GF1, der modtager undervisning i fag på gymnasialt niveau (fx samfundsfag C i stedet for samfundsfag E), er at regne påbegyndt eux-forløbet.
Teknisk eux
For elever, der har påbegyndt eux-forløbet før august 2017:
For elever, der har påbegyndt eux-forløbet efter august 2017 og før august 2018:
For elever, der har påbegyndt eux-forløbet efter august 2018:
Merkantil eux
For elever, der har påbegyndt eux-forløbet før august 2017:
- Merkantilt eux-bevis (fuldt) elever startet før august 2017 (pdf)
- Merkantilt eux-bevis (eux 1. del) før august 2017 (pdf)
For elever, der har påbegyndt eux-forløbet efter august 2017 og før august 2018:
- Merkantilt eux-bevis (fuldt) elever startet efter august 2017 og før august 2018 (pdf)
- Merkantilt eux-bevis (eux 1. del) efter august 2017 og før august 2018 (pdf)
- Bevis for overbygning til eux 1. del (merkantil eux) (pdf)
For elever, der har påbegyndt eux-forløbet efter august 2018:
- Merkantilt eux-bevis (fuldt) elever startet efter august 2018 (pdf)
- Merkantilt eux-bevis (eux 1. del) efter august 2018 (pdf)
- Bevis for overbygning til eux 1. del (merkantil eux) (pdf)
Engelsk oversættelse af dansk eksamensbevis
Hvis eleven ønsker det, skal institutionen i følge eksamensbekendtgørelsen udfærdige et eksamensbevis på engelsk som bekræftet kopi.
Engelsk oversættelse af de danske eksamensbeviser (pdf)
Bestilling af papir til eksamensbevis
Til eksamensbeviser benyttes særligt papir med vandmærke af Børne- og Undervisningsministeriets logo. Papiret bestilles hos firmaet Scanprint via mail til chel@stibo.com med oplysninger om bestillers navn, institutionsnavn, adresse og EAN-nummer. Prisen er fastsat til et fast gebyr på 75,- kroner samt faktiske portoudgifter.
Ofte stillede spørgsmål om beviser
Hvor længe skal skolerne gemme standpunktskarakterer med henblik på at kunne attestere, at et fag er afsluttet på et lavere niveau end det, der står på eksamensbeviset?
En elev, der har afsluttet et fag på B- eller A-niveau med en karakter under bestågrænsen, kan efter anmodning få udleveret attestation for, at faget er afsluttet og kan anses for bestået på et lavere niveau.
Det er dog en forudsætning, at skolens leder på baggrund af tidligere givne standpunktskarakterer finder grundlag herfor.
Det er en betingelse for at få attestation er, at eleven har opfyldt kravene i skolens studie- og ordensregler til aktiv deltagelse i undervisningen.
Sådanne attestationer kan være relevante dels for merit, dels for at dokumentere opfyldelsen af specifikke adgangskrav på de videregående uddannelser.
Det er nødvendigt, at skolerne opbevarer oplysninger om standpunktskarakterer, der ikke har fundet vej til elevernes eksamensbevis, på en sådan måde, at de vil være i stand til at foretage attestationer, så længe det er relevant. Det specifikke behov for registreringen, som i øvrigt er i den registreredes egen interesse, overtrumfer altså persondatalovens generelle sletningskrav, idet der vedbliver at være saglige grunde til at opretholde registreringen.
Skolerne vil leve op til forpligtelsen, hvis de opbevarer standpunktskarakter- og fraværsoplysninger i en 5-årig periode efter undervisningens afslutning.
Kan jeg klage over min afsluttende standpunktskarakter?
Standpunktskarakterer udtrykker efter reglerne for uddannelserne til studentereksamen (htx, hhx og stx) graden af den enkelte elevs opfyldelse af målene for faglig viden, indsigt og metode i den pågældende læreplan og i forhold til det tidspunkt, hvor karakteren gives. Det vil sige, at en afsluttende standpunktskarakter skal udtrykke underviserens faglige skøn i forhold til den enkelte elevs opfyldelse af disse kriterier ved afslutningen af undervisningen i faget.
Finder man som elev karakteren urimelig, er det muligt at rette en klage over denne til skolens ledelse.
Hvis skolens leder træffer en afgørelse i henhold til lov om de gymnasiale uddannelser, som eleven er utilfreds med, gælder det generelt, at der kan indgives en klage til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, når klagen vedrører retlige spørgsmål. Skolens leders stillingtagen til en klage til skolen over en afsluttende standpunktskarakter anses for en afgørelse (selvom selve standpunktskarakteren ikke udgør en afgørelse), og der kan derfor indgives en klage til styrelsen, hvis afgørelsen ikke giver eleven fuldt ud medhold.
Styrelsen kan i kraft af begrænsningen til retlige spørgsmål ikke efterprøve selve det faglige skøn i klager over en afsluttende standpunktskarakter, som en lærer har givet, og som skolens leder senere har fastholdt eller ikke hævet så meget, som eleven kunne have ønsket sig.
Styrelsen har med andre ord kun eventuel mulighed for at give klager medhold, hvis det kan konstateres, at der foreligger væsentlige retlige mangler, fx at det viser sig, at andre forhold end ovennævnte har ligget til grund for lærerens fastsættelse af standpunktskarakteren. I så fald kan styrelsen give skolens leder pålæg om at sørge for, at der foretages en ny vurdering. Et andet eksempel kan være, at skolens leder ikke har foretaget fornøden partshøring af eleven i forbindelse med klagesagsbehandlingen. I så fald kan styrelsen hjemvise klagesagen til fornyet behandling hos skolens leder.
Se også vejledning om klager over afsluttende standpunktskarakterer på det gymnasiale område (pdf)