Hop til indhold

Gennem hvervet som skriftlig censor holder du dig opdateret på den faglige udvikling i dit fag.

Som skriftlig censor får du derudover et stærkt fagligt indblik i den skriftlig bedømmelse, som du kan bruge i dit daglige virke som underviser.  

Du vil derfor kunne bringe vigtig viden og erfaring med hjem, som du kan dele med kolleger og dermed bidrage til at styrke hele faggruppen på din skole.

I mange fag udbyder fagkonsulenten kurser, som klæder dig på til opgaven. Det samlede censorkorps modtager desuden vejledning fra fagkonsulenten, så I er klar til at bedømme eksamensopgaver og dermed være en del af  fundamentet for en korrekt og nøjagtig bedømmelse af elevernes besvarelser.

Information til skriftlige censorer

I vejledningen herunder finder du information om bedømmelse, bedømmelsesperioden, censormødet samt anden information i relation til censur af de skriftlige prøver.

Vejledningen skal ses i sammenhæng med et eventuelt censorbrev, dit allokeringsbrev og eventuelt lærerens hæfte og bedømmelsesvejledning, hvis der er knyttet sådanne til den prøve, hvor du er censor.

Information til skriftlige censorer (pdf)

Vejledningen er senest opdateret i maj 2024. 

Spørgsmål og svar

Opdateret 29/10 2024 kl. 14:19

Det er undervisere, der er ansat på en gymnasial institution, der kan være skriftlige censorer. Hvis du har et ønske om at blive skriftlig censor, skal du henvende dig til ledelsen på din institution. 

Det er ledelsen på din ansættelsesinstitution, der vurderer, om du har de rette kompetencer til at blive skriftlig censor ved de gymnasiale prøver på baggrund af §26 i den almene eksamensbekendtgørelse. 

Hvis du ikke er ansat på en gymnasial institution, se under spørgsmålet ”Kan jeg blive ekstern censor ved de skriftlige prøver i gymnasiet?"

Opdateret 06/01 2025 kl. 14:20

At være indberettet som skriftlig censor vil sige, at din institution har meldt ind til STUK, at du er interesseret i at være skriftlig censor ved de gymnasiale prøver ved en given termin.

At være beskikket som skriftlig censor vil sige, at STUK forventer at benytte dig som skriftlig censor ved de gymnasiale prøver. STUK beskikker censorer på baggrund af institutionernes indberetning af censorkompetencer, hvori undervisers ønske om skriftlig censur også indgår. Hvis du beskikkes som skriftlig censor, vil du modtage en beskikkelsesbrev fra STUK via din ansættelsesinstitution. Beskikkelserne sker før STUK kender det endelige antal af opgaver, der skal bedømmes, hvorfor det kan forekomme at behovet for censorer er større eller mindre end forventet, når det endelige antal er kendt. 

At være allokeret som skriftlig censor vil sige, at du har fået tildelt opgaver, som du skal bedømme ved en given termin. Hvis du allokeres som skriftlig censor, vil du modtage et allokeringsbrev fra STUK via din institution, hvori det fremgår hvilke opgaver, du skal bedømme. Der kan løbende og efter udsendelse af allokeringsbreve forekomme ændringer i antallet af opgaver, du skal bedømme, eksempelvis hvis en censor bliver syg, eller hvis der indberettes færre eller flere elever fra institutionerne. Hvis der sker ændringer, vil du modtage et ændringsbrev via din ansættelsesinstitution, som erstatter det originale allokeringsbrev. Det er altid det nyeste brev, der gælder.

Hvis du har spørgsmål til indberetning, beskikkelse eller allokering som skriftlig censor, skal du altid kontakte din ansættelsesinstitution.

Opdateret 29/10 2024 kl. 14:20

Skulle du blive syg, efter du er blevet beskikket eller allokeret som skriftlig censor, og du ikke kan nå at blive rask, skal du meddele det til din ansættelsesinstitution. Institutionen er derefter forpligtet til at indberette det til styrelsen.

Opdateret 14/01 2025 kl. 15:20

Du bliver aflønnet for det antal opgaver, du har bedømt og voteret. Antallet af opgaver fremgår af dit allokeringsbrev. Det er din ansættelsesinstitution, der står for udbetaling af dit arbejde som skriftlig censor. Alle henvendelser angående aflønning skal derfor rettes til din ansættelsesinstitution.

Antallet af opgaver, du bliver allokeret til at bedømme, er bestemt ved den belastning, du bliver indberettet til af din institution og normen for skriftlig censur i faget. 

Læs mere om belastning og normer for skriftlig censur under ”Hvor mange opgaver får jeg som skriftlig censor?”

Opdateret 29/10 2024 kl. 14:52

Som beskikket eller allokeret skriftlig censor ved de gymnasiale prøver, vil din ansættelsesinstitution modtage dit beskikkelses- eller allokeringsbrev fra STUK, hvorefter institutionen skal videresende det til dig. Hvis du mener at mangle et beskikkelses- eller allokeringsbrev, skal du derfor kontakte din ansættelsesinstitution.

Selvom du har modtaget et beskikkelsesbrev, er du ikke sikret at få allokeret opgaver som skriftlig censor. Beskikkelsesbrevet er en hensigtserklæring om at benytte dig som skriftlig censor ved den pågældende termin, men behovet for skriftlige censorer varierer fra år til år og kendes først endeligt, når institutionerne har indberettet prøveplaner, cirka to måneder inden prøvedagen, hvorfor det ikke altid er muligt at allokere opgaver til alle beskikkede censorer.

Når du modtager et allokeringsbrev, betyder det, at du skal være skriftlig censor ved den forestående termin. Hvis der sker ændringer på de prøvehold, du er allokeret til at bedømme, vil du modtage et nyt allokeringsbrev med overblik over disse ændringer. Det er normalt, at der op til prøveperioden og i løbet af prøveperioden udsendes ændringsbreve til censorerne.

Opdateret 29/10 2024 kl. 15:11

Ændringer i allokeringen

Du modtager typisk flere allokeringsbreve, fordi der løbende bliver indberettet ændringer til de prøvehold, du er allokeret til at bedømme som skriftlig censor. Når der bliver indberettet ændringer, modtager du et nyt allokeringsbrev (ændringsbrev) med overblik over ændringerne. Det er normalt, at der op til prøveperioden og i løbet af prøveperioden udsendes ændringsbreve til censorerne.

Samlæste hold

Du vil desuden modtage flere allokeringsbreve, hvis du bliver allokeret som censor på et samlæst hold. I det tilfælde vil du modtage et allokeringsbrev for hver del af det samlæste hold. Det vil sige, at hvis et stx-hold og et htx-hold samlæses efter en stx-læreplan, vil du modtage et allokeringsbrev fra både stx-delen af holdet og htx-delen af holdet. Besvarelserne vil dog altid svare til den kompetence, du er indberettet til at bedømme. 

Opdateret 29/10 2024 kl. 14:54

Hvis der ikke er overensstemmelse mellem antallet af opgaver oplyst i dit allokeringsbrev og antallet af besvarelser i Netprøver, skal du kontakte den prøveafholdende institution for at få afklaret årsagen til, at der mangler en eller flere besvarelser i Netprøver. Den prøveafholdende institution kan oplyse årsagen til uoverensstemmelsen. 

Hvis der mangler en besvarelse i Netprøver, eller hvis noget tyder på, at der kan være sket en fejl med besvarelsen, skal du hurtigst muligt kontakte den prøveafholdende institution, sådan at forholdet kan afklares inden censormødet. 

Læs om, hvordan du får kontakt til den prøveafholdende institution under ”Hvordan får jeg kontaktoplysninger på den prøveafholdende institution?” for yderligere information.

Opdateret 29/10 2024 kl. 14:56

Hvis der er uoverensstemmelse mellem antallet af prøvehold i Netprøver og antallet af prøvehold på dit allokeringsbrev, skal du kontakte Netprøver support.

Netprøver support kan kontaktes på telefon: +45 70 21 21 50 eller ved at oprette en supportsag via dette link Netprøver Support (jira.stil.dk)

Opdateret 29/10 2024 kl. 15:07

Besvarelser med delprøver er ikke anonymiseret i Netprøver, hvorfor du kan finde oplysninger på den prøveafholdende institution under prøveholdet i Netprøver.

Besvarelser uden delprøver er anonymiseret i Netprøver. Det betyder, at du ikke kan se navne på elever eller kursister samt oplysninger på den prøveafholdende institution. Ved behov kan du få udleveret oplysninger på den prøveafholdende institution ved at kontakte Netprøver support og oplyse prøveholds ID’et.

Netprøver support kan kontaktes på telefon: +45 70 21 21 50 eller ved at oprette en supportsag via dette link (jira.stil.dk)

Opdateret 29/10 2024 kl. 15:09

Bedømmelsesperioden og -fristen varierer afhængigt af terminen og faget, du er censor i, hvorfor fristen for den konkrete termin i det konkrete fag, vil fremgå af dit allokeringsbrev.

Fristen for afgivelse af karakterer i sommerterminen er dagen for afholdelse af censormødet. Hvis du er allokeret som censor til sommerterminen, er det obligatorisk at deltage i censormødet. Inden du forlader censormødet, skal du altså have afgivet karakterer til alle besvarelser, du er allokeret til at bedømme.

Fristen for afgivelse af karakterer i vinter- og sygeterminen fremgår af dit allokeringsbrev.

Opdateret 29/10 2024 kl. 15:10

Opdateret 19/02 2024 kl. 15:20

Typisk gælder det, at hvis man melder sig som skriftlig censor, svarer det til 50 timers arbejde.

Som skriftlig censor afhænger antallet af opgaver, du skal bedømme, af normen for skriftlig censur i det fag, hvor du skal være skriftlig censor. Du kan se et overblik over de centralt fastsatte normer for skriftlig censur for de forskellige opgaver i de forskellige fag på specifikke niveauer i vejledningen her:

Normer for skriftlig censur ved de gymnasiale uddannelser (pdf)

Ved norm forstås det antal opgaver/projekter, der bedømmes pr. time.

Ved en norm på 2,5, vil en skriftlig censor modtage cirka 125 opgaver.

Ved en norm på 2 vil en skriftlig censor modtage cirka 100 opgaver.

Ved en norm på 1,5 vil en skriftlig censor modtage cirka 75 opgaver.

Når en underviser melder sig som skriftlig censor via sin institution, er det muligt at ønske en ”dobbelt portion” opgaver, det vil sige en belastningsprocent på 200%. I det tilfælde vil ovenstående fortsat være gældende blot gange to.

Opdateret 06/01 2025 kl. 14:47

Censormødet er først slut, når alle allokerede opgaver er voteret og bedømt, samt karakterne er indtastet og afgivet i Netprøver. Der må påberegnes en fuld arbejdsdag til censormødet foruden rejsetid.

Censormødet er indeholdt i aflønningen for den skriftlige censur.

Læs mere om censormødet.

Opdateret 19/02 2024 kl. 15:22

En skriftlig censor til de gymnasiale prøver er som det helt klare udgangspunkt ansat ved en gymnasial institution. I særlige tilfælde kan styrelsen beskikke eksterne censorer. Det kan for eksempel ske for at inddrage enkelte særlige videnspersoner. Hvorvidt der fremtidige terminer bliver mulighed for at tilmelde sig som ekstern censor, vides på nuværende tidspunkt ikke.

Generel gælder det, at censor skal leve på til fremsatte regler i §26 i den almene eksamensbekendtgørelse om (retsinformation.dk).

Sidst opdateret: 14. januar 2025