Det er nu muligt for gymnasiale institutioner at ansøge om at blive godkendt til at udbyde International Baccalaureate (IB). IB er en 2-årig international gymnasial uddannelse, hvor undervisningssproget er engelsk. Der er i dag 13 offentlige IB-udbud og tre private. Med denne udbudsrunde kan der etableres op til tre nye offentlige IB-udbud.
En undersøgelse foretaget af Epinion i 2024 for Børne- og Undervisningsministeriet viser, at antallet af elever på den internationale gymnasieuddannelse forventes at stige med cirka 70 procent i perioden 2023-2033, og at den stigende efterspørgsel særligt vil være drevet af udenlandske elever. Dertil er antallet af IB-elever i perioden 2012-2023 mere end fordoblet.
På den baggrund har børne- og undervisningsministeren besluttet at igangsætte en landsdækkende udbudsrunde med henblik på at etablere op til tre nye offentlige IB-udbud. Udbudsrunden har til formål at sikre en tilstrækkelig afdækning af det reelle behov for nye IB-udbud, herunder om der er lokalområder med et særlig stort behov.
Baggrund
IB er en 2-årig international gymnasial uddannelse, hvor undervisningssproget er engelsk. Der er i dag 13 offentlige IB-udbud og tre private. Dertil starter der et nyt privat IB-udbud på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium i Hørsholm fra skoleåret 2025/26.
Ansøgningsprocedure for nye IB-udbud
Ansøgningsproceduren for nye IB-udbud er følgende:
- Den ansøgende institution skal udarbejde en ansøgning, som begrunder og motiverer, hvorfor der ansøges om et nyt udbud.
- Den ansøgende institution skal indhente udtalelser om det nye udbud fra de offentlige naboinstitutioner, som er godkendt til at udbyde IB.
- Den ansøgende institution skal sende ansøgningen om etablering af udbuddet i høring i regionsrådet. De indhentede udtalelser fra naboinstitutioner skal i den forbindelse medsendes ansøgningen til regionsrådet.
- Det stedlige regionsråd behandler sagen og afgiver indstilling til børne- og undervisningsministeren om den stedlige placering af udbuddet i regionen.
- Institutionen sender ansøgning inkl. høringssvar fra naboinstitutioner med IB-udbud og regionsråd til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som herefter behandler sagen.
- Børne- og undervisningsministeren træffer afgørelse om etablering af nyt udbud.
Bemærk, at der vil være tale om en forhåndsgodkendelse, idet institutionen også skal have en godkendelse fra Den internationale IB-organisation (IBO). Når en institution har opnået godkendelse ved IBO, kan børne- og undervisningsministeren give endelig godkendelse, og først herefter kan et nyt IB-udbud åbne for optag af elever.
Styrelsen skal modtage eventuelle ansøgninger – inklusiv regionsrådsindstillinger og udtalelser fra naboinstitutioner med IB-udbud – om nye IB-udbud senest onsdag den 1. oktober 2025. Ansøgningen skal sendes til STUK.CU@stukuvm.dk. STUK forventer, at alle ansøgere får svar på deres ansøgning senest i december 2025.
Hvem kan søge?
Alle offentlige selvejende institutioner omfattet af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse samt lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse kan ansøge om at blive godkendt til at udbyde IB.
Vurdering af ansøgninger
Vurdering af ansøgningerne om oprettelse af nye IB-udbud tager afsæt i følgende fire vurderingskriterier:
Bidrager til geografisk spredning på landsplan
Det nye udbud bidrager til geografisk spredning på landsplan.
Et nyt udbud skal så vidt muligt bidrage til at sikre en tilstrækkelig geografisk uddannelsesdækning og -spredning af IB-udbud i Danmark. Behovet for et nyt udbud kan fx belyses via oplysning om afstand til nærmeste anden IB-udbyder.
Fagligt og økonomisk bæredygtigt
Det nye udbud er fagligt og økonomisk bæredygtigt.
Det skal sandsynliggøres, at der kan etableres et fagligt bæredygtig undervisnings- og læringsmiljø for det nye udbud. Derudover kan der være særlige lokale forhold, herunder faglige profiler, studiemiljøer, samarbejde med nærliggende uddannelsesinstitutioner og internationalt orienterede virksomheder mv., som understøtter grundlaget såvel som behovet for et nyt udbud. Som udgangspunkt forudsætter et fagligt såvel som økonomisk bæredygtigt udbud, at der inden for en kort årrække kan sikres en vis elevvolumen.
Må ikke udtynde grundlag for eksisterende nærliggende IB-udbud
Det nye udbud må ikke udtynde grundlag for eksisterende nærliggende IB-udbud.
Det skal vurderes, hvilke konsekvenser et nyt udbud vil have for andre nærliggende IB-udbyderes elevgrundlag. En godkendelse til nyt udbud må ikke forventes at medføre, at andre udbydere mister elevaktivitet i en sådan grad, at deres udbud ikke længere er fagligt eller økonomiske bæredygtigt.
Mulighed for at tage en international gymnasial uddannelse i Danmark
Det nye udbud understøtter muligheden for at tage en international gymnasial uddannelse i Danmark, som samtidig bidrager til at sikre gode rammer for international arbejdskraft.
Et nyt udbud skal understøtte udbud og efterspørgsel efter arbejdskraft, herunder kunne bidrage til at fastholde og rekruttere international arbejdskraft i udbuddets geografiske nærområde. Det skal derfor begrundes, hvordan et IB-udbud kan bidrage til at give unge med udenlandske forældre, der arbejder i Danmark, mulighed for at tage en international ungdomsuddannelse tæt på, hvor de bor. Derudover skal udbuddet gøre det muligt for et mindre antal danske unge, som ønsker en international ungdomsuddannelse, der kan sidestilles med gymnasialt niveau.