Børne- og Undervisningsministeriet kan tilbyde fem 2.g-elever fra en naturvidenskabelig studieretning på de treårige gymnasiale uddannelser at deltage på sommerskole i Grønland. Sommerskolens mål er blandt andet at inspirere og lære gymnasieelever om naturvidenskab i Grønland. Derudover styrker det samarbejdet og forståelsen mellem grønlandske, amerikanske og danske unge.
Sommerskolen kan ansøges i 2025, når den er blevet vedtaget på finansloven.
Nærmere information om ansøgningsfrist vil fremgå på denne side.
Sommerskolen, Joint Science in Education Project (JSEP), har et naturvidenskabeligt fokus og udspringer af Joint Committee-aftalen mellem Danmark, USA og Grønland. På sommerskolen deltager 20-25 elever fra Grønland, USA og Danmark.
Børne- og Undervisningsministeriet dækker transporten fra Københavns Lufthavn til Grønland tur-retur samt kursusafgift og ophold i Grønland. Desuden finansierer Grønlands Selvstyre og National Science Foundation (NSF) JSEP.
Sommerskolen finder sted i området omkring Kangerlussuaq i Vestgrønland og indeholder et besøg på den amerikanske forskningsstation Summit Station som ligger midt inde på Indlandsisen i cirka 3200 meters højde. Besøget på Summit Station afhænger dog af vejr og logistik. Længden af besøget har de seneste år varieret mellem 1-3 timer.
Joint Science Education Project (JSEP)
JSEP har base i Kangerlussuaq og dagligt tages der på ture med PhD studerende fra Dartmouth College, som vil fortælle om deres forskning i arktiske egne. De undersøger eksempelvis, hvor meget Indlandsisen smelter, hvad der sker med permafrosten, og hvordan klimaforandringerne påvirker planter og dyr. Den første uge er introduktion til alle emnerne og derefter vælger eleverne hvilket emne de vil lave projekt om i den efterfølgende uge. Der arbejdes i tværnationale grupper og eleverne laver deres egne undersøgelser for at forfølge et overordnet spørgsmål, som gruppen selv definerer. Der arbejdes i høj grad induktivt og oplevelsesorienteret med ”hands on” og i lav grad med teoretisk lærebogsstof.
Forskningsvideoer fra tidligere år findes på JSEPs youtube kanal: JSEP har en YouTube konto med videoer produceret af eleverne (YouTube.com)
I løbet af de godt tre uger er fokus at lære om og at deltage i polarvidenskab og forskning sammen med forskere og undervisere på forskellige lokaliteter i tundraområdet omkring Kangerlussuaq i det vestlige Grønland. På ekskursionerne lærer eleverne om forskellige aspekter af miljøet, herunder indlandsisens randzone, plante- og dyrebiologisk mangfoldighed, akvatiske økosystemer, geomorfologi og geologi og naturlige ressourcer.
Sommerskoleeleverne bor på værelser med plads til 2-4 elever. Tjansen med morgenvækning, opvask og SoMe går på tur i mindre grupper. Udover alt det naturvidenskabelige bruger vi også tid på at lærer om de forskellige kulturer der er repræsenteret og vi gør en masse for at sikre et inkluderende miljø hvor det er sjovt at lære.
Hvis vejr, helbred og logistik er med os flyver vi med Hercules fly til den amerikanske forskningsstation Summit Station. På Summit Station lærer sommerskoleeleverne om klimavidenskab, ishulning, glaciologi og anden videnskab, der udføres af USA og det internationale videnskabssamfund. Rejser til Summit Station er begrænset til forskere, hvorfor denne del af sommerskolen er en sjælden mulighed for lære om indlandsisen på førstehånd.
Læs mere om Summit Station (geosummit.org)
Se en video lavet af elever og forskere i 2024 (YouTube.com)
Hvem kan søge?
- Du går i 2.g og er i gang med en naturvidenskabelig studieretning på en uddannelsesinstitution beliggende i Danmark
- Du synes naturvidenskab er spændende
- Du er fagligt dygtig til naturvidenskab
- Du kan fungere i pressede situationer
- Du besidder gode sociale kompetencer
- Du interesserer dig for kultur og kulturmøder
- Du er god til engelsk. Det meste af undervisningen foregår på engelsk, og man arbejder i grupper med engelsktalende. Der er opsamling på grønlandsk og dansk, men meget af kommunikationen foregår på engelsk.
Formål
- At lære om grønlandsk naturvidenskabelig forskning
- At øge interessen for naturvidenskab
- At motivere til at vælge en naturvidenskabelig uddannelse efter gymnasiet
- At skabe et internationalt netværk af venskaber, for eksempel til brug ved videre uddannelse
- At styrke engelskkundskaber
Hvordan søges der om sommerskolen i Grønland?
Ansøgningsskemaet udfyldes og sendes til sommerskole@stukuvm.dk