Som led i udmøntningen af Trepartsaftale om videreførelse og udvidelse af integrationsgrunduddannelse (igu) fra september 2023 skal der etableres et antal fagspecifikke retninger
De fagspecifikke retninger kan udbydes af alle AMU-udbydere, som er godkendt til at udbyde de arbejdsmarkedsuddannelser, der indgår i de fagspecifikke retninger. Med henblik på at understøtte udbuddet af de fagspecifikke retninger, vil et afgrænset antal AMU-udbydere blive udvalgt efter ansøgning til at have et særligt ansvar for at udbyde forløb under de fagspecifikke retninger og få del i et særtilskud til etableringen af de fagspecifikke retninger.
Det særlige ansvar for en fagspecifik retning indebærer, at udbyderen påtager sig ansvar for udbuddet af fagretningen, herunder sikrer de nødvendige lærerkompetencer, gennemførelse af kurser, som er tilpasset målgruppen, visitation, opsøgende arbejde mv.
De udvalgte AMU-udbydere kan desuden ansøge midler fra den tilknyttede danskpulje, der har til formål at sikre, at danskundervisning er en væsentlig integreret del af retningerne.
Læs mere om rammer og indhold for de fagspecifikke retninger i ”Vejledning om ansøgning om særligt ansvar for fagspecifikke retninger under igu” under ”Ansøgningsmateriale”.
Hvem kan søge
Der er er fastsat syv fagspecifikke retninger inden for syv udvalgte brancheområder. Alle AMU-udbydere, som er godkendt til udbud inden for disse brancheområder, kan søge om at få et særligt ansvar for én eller flere fagspecifikke retninger.
Udbyderne skal i forbindelse med deres ansøgning indgå et samarbejde med de(t) relevante efteruddannelsesudvalg. Samarbejdet herom skal være aftalt, inden ansøgningen indgives. Formålet med samarbejdet er, gennem dialog om hensigtsmæssig udbudsdækning af fagretningerne og udformningen af de endelige forløb, at skabe de bedst mulige vilkår for, at uddannelserne udbydes og gennemføres.
Tilskudsberettigede udgifter
Tilskuddet til udbydere med et særligt ansvar skal anvendes til udgifter forbundet med udbud, tilrettelæggelse og gennemførelse af undervisningen på de fagspecifikke retninger. Det er en forudsætning for at modtage tilskuddet, at de fagspecifikke retninger udbydes og afholdes.
Ansøgning
Vejledningen findes under ”Ansøgningsmateriale”, hvor I også kan finde den skabelon, der skal anvendes til ansøgningen. Læs i ”Vejledning om ansøgning om særligt ansvar for fagspecifikke retninger under igu” om ansøgningsprocedure, krav og vilkår for ansøgning og tilskud samt vurderingskriterier for behandling af ansøgningen.
STUK og SIRI afholder informationsmøde om rammerne for etablering af de fagspecifikke retninger samt ansøgningsprocessen d. 19. november kl. 14-15:30. Mødet afholdes på Teams.
Tilmelding til informationsmødet (tilmeld.dk)
Midler til fordeling
Der er afsat 8,9 mio. kr. årligt fra 2025-2029 til udbydere med et særligt ansvar for én eller flere fagretninger i forbindelse med etablering af de fagspecifikke retninger. Der er endvidere afsat 3,6 mio. kr. årligt i 2025-2027 til danskpuljen i regi af Styrelsen for Integration og International Rekruttering, som de udvalgte ansøgere kan søge om.
Læs mere i ”Vejledning om ansøgning om særligt ansvar for fagspecifikke retninger under igu” om rammerne for tilskuddet til udbydere med et særligt ansvar og danskpuljen.
Ansøgningsfrist
Frist for indsendelse af ansøgninger er d. 10. december 2024 kl. 13.00.