Hovedinitiativer i aftalen
(klik på billedet for at få det vist i stort format)
Elever skal ikke stå alene med ansvaret for at finde en læreplads
Siden aftalens indgåelse er initiativerne løbende blevet implementeret i lovgivning mv. Initiativerne i aftalen understøtter, at erhvervsskolerne skal formidle konkrete lærepladser til elever, der ikke kan finde en læreplads selv. Det skal bidrage til at mindske det ansvar, der tidligere lå hos den enkelte elev.
Tidligere lærepladsaftaler
Mindst 80 procent af eleverne skulle have en uddannelsesaftale inden afslutningen af grundforløbet så eleverne får en mere sammenhængende uddannelse. Til det blev der afsat 119 millioner kroner årligt, som skal udmøntes af de faglige udvalg.
Færre korte lærepladsaftaler
En virksomhed og en elev må højest indgå én kort aftale. Herefter skal virksomheden og eleven indgå en aftale, der dækkere resten af elevens uddannelsestid.
Mere fleksible erhvervsuddannelser
Der blev afsat 40 millioner kroner af til at øge fleksibiliteten i uddannelserne fra 2022 og frem.
Flere unge voksne på erhvervsuddannelserne
En pulje på 5 millioner kroner årligt fra 2021 og frem skal e være med til at rekruttere og fastholde flere 18-24-årige på erhvervsuddannelser. Initiativet blev begrundet i et fald på knap 20 procent fra skoleåret 2015/16 til 2019/20 i antallet af personer mellem 18 og 24 år, der begynder på en erhvervsuddannelse.
Forhøjet lønrefusion til virksomheder med lærlinge
Der blev afsat 220 millioner kroner i 2021 og 80 millioner kroner årligt til højere refusion til virksomheder, når deres lærlinge er på skoleophold.