Hop til indhold

Med trepartsaftalen om langsigtede investeringer i voksen-, efter- og videreuddannelse fra den 12. september 2023 er det besluttet, at der skal oprettes en national alliance for løft af basale færdigheder.

Alliancen består af regeringen, arbejdsmarkedets parter og en række private virksomheder og offentlige arbejdspladser. 

Formålet med alliancen er, at flere voksne får løftet deres færdigheder inden for dansk, matematik, engelsk og it. Det skal bidrage til at ruste medarbejderne til fremtidens arbejdsmarked og udfordringer til gavn for medarbejderne, arbejdspladsen og samfundet. Alliancen skal derudover være med til at sikre, at flere arbejdsgivere arbejder systematisk med løfte deres medarbejderes basale færdigheder. Mange arbejdspladser gør allerede meget for at opkvalificere deres medarbejdere. Alliancen er både for arbejdspladser, der arbejder med opkvalificering og for arbejdspladser, der ønsker at gøre mere.

Medlemmerne i alliancen forpligter sig til at arbejde med at screene og/eller teste relevante medarbejdere, og de medarbejdere, der har et behov, skal tilbydes relevant opkvalificering. Alliancens samlede måltal vil årligt blive afrapporteret og drøftet i alliancen. 

Fordele ved opkvalificering

I dag mangler op mod en halv million danskere færdigheder inden for læsning og skrivning. Det viser en undersøgelse af voksnes basale færdigheder fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) fra 2022.Opkvalificering af medarbejdere kan blandt andet bidrage til at:

  • øge trivslen, styrke selvtilliden og give større arbejdsglæde hos medarbejderne
  • give højere kvalitet i arbejdsopgaver og øge produktiviteten
  • ruste medarbejderne til at håndtere forandring og tilpasse sig nye udfordringer på arbejdspladsen
  • tiltrække og fastholde dygtige og motiverede medarbejdere.

Medlemmerne i alliancen

Som medlem af Alliancen for løft af basale færdigheder får virksomhederne og de offentlige arbejdspladser målrettet rådgivning om blandt andet uddannelsesmuligheder og offentlig støtte, der passer til både medarbejderne og arbejdspladsen. 

Medlemmerne i alliancen er også en del af et netværk, hvor de kan udveksle erfaringer og sparre med andre arbejdspladser om for eksempel screening for ordblindhed, uddannelsesmuligheder og motivation hos medarbejderne. Samtidig er det at være medlem af alliancen også en mulighed for at få synliggjort de gode ting, man som arbejdsplads gør for at opkvalificere sine medarbejdere.

Hør børne- og undervisningsministeren fortælle mere om alliancen: 

Sidst opdateret: 6. januar 2025