Regeringen og arbejdsmarkedets parter har i 2023 indgået en trepartsaftale, som med langsigtede investeringer i voksen-, efter- og videreuddannelsesområdet skal sikre, at arbejdsstyrken er rustet til fremtiden og arbejdsmarkedets behov.
Med trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter (DA, FH, KL, Danske Regioner, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Lederne og Akademikerne) fra 2023 er der afsat 360 millioner kroner årligt til et varigt løft af efter- og videreuddannelsesindsatsen i Danmark.
Pengene skal gå til indsatser, som skaber muligheder for udvikling, omstilling og uddannelse løbende gennem hele arbejdslivet. Aftaleparterne mener, at det er nødvendigt, fordi den grønne omstilling, nye teknologier, stigende pensionsalder og pres på velfærden stiller nye krav til arbejdsstyrkens kompetencer og omstillingsevne.
Overblik over centrale initiativer i trepartsaftalen
- Varige takstforhøjelser og kvalitetspulje til arbejdsmarkedsuddannelser (AMU): Der afsættes 119 millioner kroner årligt til en varig videreførelse af takstforhøjelser og kvalitetspulje til AMU.
- En udvidet omstillingsfond: Omstillingsfonden udvides og videreføres med 100 millioner kroner årligt, så både ufaglærte, faglærte og personer med korte og mellemlange videregående uddannelser til og med professionsbachelorniveau kan få tilskud til at efter- og videreuddanne sig på videregående niveau.
- National alliance om løft af basale færdigheder: Der oprettes en national alliance om løft af basale færdigheder mellem regeringen, arbejdsmarkedets parter og 10-20 store arbejdsgivere i Danmark. Målet er, at få flere arbejdsgivere med, herunder blandt andet små og mellemstore virksomheder. Arbejdsgivere i alliancen forpligter sig til at arbejde systematisk med basale færdigheder.
- National strategisk satsning på digital læring: Der afsættes 30 millioner kroner årligt fra 2024 til 2026 og 20 millioner kroner varigt fra 2027 i at styrke og udbrede digital læring i AMU. Midlerne skal blandt andet gå til investeringer i digitalt læringsudstyr, fælles digital læremidler og kompetenceudvikling.
- Højere godtgørelse i forbindelse med AMU, forberedende voksenundervisning (FVU) og ordblindeundervisning for voksne (OBU): De forhøjede satser for VEU-godtgørelse til AMU og Statens Voksenuddannelsesstøtte til OBU og FVU på 100 procent af den maksimale dagpengesats videreføres varigt fra 2024 og frem.
- Pulje til udbredelse af virksomhedsrettede servicekoncepter og opsøgende arbejde: Der afsættes 13 millioner kroner årligt i 2024-2026 og 7 millioner kroner varigt til investeringer i opsøgende indsatser og vejledning af virksomhederne.
- Udvidelse og videreførelse af FVU-engelsk og FVU-digital: Fagene FVU-digital og FVU-engelsk videreføres varigt fra 2024 og frem og målgrupperne for fagene udvides.
- Varige bevillinger til voksenvejledning og VEU-koordinatorer: Der afsættes 12 millioner kroner årligt til VEU-koordinatorerne og 10 millioner kroner årligt varigt til voksenvejledningen, så voksne og virksomheder fortsat kan få vejledning om muligheder for efteruddannelse og opkvalificering.
- Sporskifteordning: Der afsættes 5 millioner kroner i 2024 og 7 millioner kroner varigt til en ny sporskifteordning, så det fortsat er muligt for medarbejdere, der enten er i risiko for at blive eller er nedslidte, at gennemføre et sporskifte-forløb med henblik på at fastholdelse på arbejdsmarkedet
- Videreførelse af prøvekrav i AMU: Det nuværende prøvekrav i AMU videreføres varigt fra 2024 og frem. Der gennemføres en evaluering i 2026 med henblik på eventuelle justeringer og tilpasninger efter dialog med arbejdsmarkedets parter og udbyderne.
- Ny udbudsmodel for AMU: Der etableres en ny udbudsmodel for AMU med udbudsrunder hvert 5. år og skærpede krav til udbyderne med henblik på at skabe et mere robust AMU-system.
Læs mere
- Læs hele trepartsaftalen (pdf)
- Læs om Alliancen for løft af basale færdigheder
- Se medlemmerne af Alliancen for løft af basale færdigheder
- Læs om mulighederne for at opkvalificere medarbejdere (ug.dk/evejledning)
- Læs om, hvordan arbejdspladser bliver medlem af Alliancen for løft af basale færdigheder (voksenuddannelse.dk)