Den 16. marts 2022 indgik den daværende regering (Socialdemokratiet), Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne en politisk aftale om at styrke undervisningen for anbragte og udsatte børn og unge (Børnene Først på undervisningsområdet).
Et tema i de politiske forhandlinger bag aftalen var muligheden for at udtrække udbytte til ejerkredsen på private dagbehandlingstilbud (i dag benævnt behandlings- og specialundervisningstilbud). Aftalepartierne vedtog, at der fremover som en del af de såkaldte kvalitetsaftaler, som indgås mellem tilbuddet og den kommune, hvori tilbuddet er beliggende, skal indsendes oplysninger årligt om tilbuddets økonomi, herunder nøgletal, regnskab og budget med henblik på at sikre gennemsigtighed for kommunen.
Derudover blev det aftalt at nedsætte en tværministeriel arbejdsgruppe, som fik til opgave at undersøge barrierer for, at flere private behandlings- og specialundervisningstilbud kan etableres som f.eks. selvejende institutioner, fonde eller socialøkonomiske virksomheder. Gruppen har kortlagt institutionslandskabet for private behandlings- og specialundervisningstilbud og undersøgt, hvilke fordele og ulemper, der gør sig gældende for forskellige virksomhedsformer. Denne rapport indeholder arbejdsgruppens analyse og anbefalinger.