Forældre har krav på, at deres barn optages i en skolefritidsordning ved den skole, hvor barnet er optaget, hvis der er etableret en skolefritidsordning og der er plads i denne. Det er kommunalbestyrelsen, der beslutter, om der skal oprettes SFO’er i tilknytning til en eller flere af kommunens folkeskoler.
Mål og indhold
Kommunalbestyrelsen fastsætter og offentliggør en mål- og indholdsbeskrivelse for ordningen.
Blandt andet skal mål- og indholdsbeskrivelsen angive:
- hvilke klassetrin skolefritidsordningen omfatter
- hvordan skolefritidsordningerne skal medvirke til udmøntningen af kommunens sammenhængende børnepolitik
- mål for samspillet mellem skolefritidsordningens pædagogiske aktiviteter, skolens undervisning og samarbejdet mellem skole og hjem.
Læs om kravene til mål- og indholdsbeskrivelse (retsinformation.dk).
Ansvar
Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed, herunder bl.a. skolefritidsordningens virksomhed.
Skolens leder har det overordnede ansvar for ordningen, det gælder både det pædagogiske og det administrative ansvar.
Skolen kan oprette en funktion som daglig leder for SFO'en, men skolens leder vil fortsat have det overordnede ansvar for SFO’en.
Tilsyn
Skolebestyrelsen varetager tilsynet med ordningen, og forældre til børn i SFO kan derfor gøre deres indflydelse gældende via skolebestyrelsen. Der kan også oprettes forældreråd for SFO, men disse kan ikke få nogen formel kompetence.
SFO inden skolestart
For børn som benytter skolefritidsordningen forud for skoleårets begyndelse, skal skolefritidsordningen, i perioden indtil undervisningspligten indtræder, enten arbejde med de kompetenceområder, der arbejdes med i børnehaveklassen eller temaerne i den pædagogiske læreplan.
Børn, der endnu ikke er startet i børnehaveklasse, kan optages i SFO, hvis de har minimumsalderen for optagelse i børnehaveklassen. Man kan tidligst optages i børnehaveklassen det kalenderår man fylder 5 år, hvis dette er inden d.1 oktober.
Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at skolefritidsordninger på skoler eller afdelinger af skoler med normalt ikke over 150 elever kan optage børn fra det fyldte 3. år. Det skal dog godkendes af børne- og undervisningsministeren.
Lovgivning og relevante paragraffer
Folkeskoleloven
- SFO inden skolestart: § 3, stk. 7
- Krav til optagelse i skolens SFO, hvis skolen har en, og der er plads i denne: § 36, stk. 7
- Kommunalbestyrelsens beslutning om oprettelse af SFO: § 40, stk. 2, nr. 2
- Kommunalbestyrelsen fastsætter og offentliggør en mål- og indholdsbeskrivelse for SFO: § 40, stk. 4
- Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed, herunder SFO’ens virksomhed: § 44, stk. 2, nr. 8
- Skolelederens ansvar for skolens virksomhed: § 45, stk. 1
Tilskud til international mobilitet og samarbejde
Pædagogisk personale og andre relevante aktører i SFO, klub og fritidshjem kan få tilskud til international mobilitet og samarbejde med fokus på læring og uddannelse.
Erasmus+ er EU’s program for uddannelse, ungdom og idræt. Institutioner og organisationer, der arbejder med grundskoleområdet, kan via Erasmus+ søge om tilskud til at sende medarbejdere på efteruddannelse i Europa, udlandsophold for elever og europæiske samarbejdsprojekter.
Læs mere om Erasmus+ (ufm.dk)