Hop til indhold

Sundhedsmærkede skoler og dagtilbud, mere maddannelse hos børn og unge, et nyt nationalt forum for mad, måltider og sundhed og etablering af et innovationspartnerskab, der skal fremme udviklingen af sundere, velsmagende produkter. Det er blot nogle af initiativerne i den strategi, som regeringen i dag fremlægger. 

Næsten hvert femte barn mellem 9 og 16 år er overvægtige, og usunde madvaner – næst efter rygning – er den risikofaktor, der kan tilskrives flest dødsfald og kroniske livstilssygdomme som diabetes, hjertekarsygdom og kræft.

Derfor sætter regeringen nu ind med en række initiativer for mad, måltider og sundhed, der kan fremme sundheden og livskvaliteten hos danskerne. Bag regeringsstrategien står Miljø- og Fødevareministeriet, Undervisningsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet samt Børne- og Socialministeriet. 

Mærkningsordningen vil gøre det nemt for forældrene at få indsigt i skolernes sundhedsprofil, så de på den baggrund træffe de valg, der passer til deres familie 

- Merete Riisager

Der er afsat 40 millioner kroner til initiativerne, der blandt andet indeholder bedre information fra myndighederne om kost og mad til de mange danskere, der dagligt bliver bombaderet med forskellige oplysninger om, hvad der er rigtig at spise.

- Vi skal som myndighed ikke bestemme, hvad danskerne spiser. Men vi skal levere information om mad og madens betydning for sundheden, så vi alle kan træffe et oplyst valg både i supermarkedet og hjemme i køkkenerne. Det har betydning både for den enkeltes trivsel og for samfundsøkonomien, hvor sundhedsudgifterne stiger i takt med at flere får livsstilssygdomme, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Udviklingen rammer samtidig skævt socialt set. Fra 2011-2014 steg andelen af børn med usunde madvaner fra 12 til 24 procent i familier med kortuddannede forældre. Det skal sammenlignes med, at børn med usunde madvaner i familier med forældre med lang uddannelse faldt fra 14 til 11 procent i samme periode.

Regeringen etablerer derfor et forsøgsprojekt på Lolland-Falster, der skal udvikle sund mad på tværs af sociale skel. 

Samtidig skal understøtte, at børn og unge får de gode vaner så tidligt som muligt. Regeringen vil styrke vejledning til forældre om gode madvaner, når barnet går fra mælk til almindelig mad 

- Vi ved, at sunde madvaner grundlagt i barndommen med stor sandsynlighed følger med ind i voksenlivet, og dermed er med til at forebygge både overvægt og en lang række forskellige sygdomme senere i livet. Derfor laver vi nu let forståelig og brugbar information, som kan bruges både i de særligt sårbare familier og til børn og voksne i en travl hverdag, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Regeringen vil dertil igangsætte en helhedsindsats i dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser.

- Vi ved, at gode og dårlige vaner bliver grundlagt tidligt – og så ved vi, at problemet med overvægt og dårlig kost er størst hos socialt udsatte. Derfor er det er vigtig, at vi snakker med vores børn om, hvad sund kost er. Det kan for eksempel være i vores dagtilbud hvor personale taler med børnene om, hvor maden kommer fra og skaber nogle gode, sociale rammer om måltiderne i stedet for at sluge maden med et ben halvvejs ud på legepladsen. Det er en af de ting, vi lægger vægt på i den nye pædagogiske læreplan., siger børne- og socialminister Mai Mercado. 

Et af initiativerne er en ny mærkningsordning, som kan give interesserede dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser incitament til at arbejde med mad og sundhed. Den frivillige ordning giver også institutionerne mulighed for at profilere sig i forhold til sundhed. 

- Den nye, frivillige mærkningsordning vil få flere dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser til at interessere sig for sund mad til børnene. Mærkningsordningen vil gøre det nemt for forældrene at få indsigt i skolernes sundhedsprofil, så de på den baggrund træffe de valg, der passer til deres familie, siger undervisningsminister Merete Riisager.

På ældreområdet vil regeringen styrke kommunernes arbejde med ældres sundhed gennem mad og måltider og iværksætter derfor en fælles vidensbank for mad og måltider 

- God mad og gode rammer er vigtigt, fordi maden giver livskvalitet og er afgørende for, at man kan blive ved med at være frisk og aktiv. Vi har sørget for masser af lokale køkkener rund om på landets plejehjem. Nu skal Sundhedsstyrelsen så lave en fælles videnbank for mad og måltider, hvor man kan søge viden om og finde inspiration i hinandens positive erfaringer med mad, måltider og ernæring til ældre. Der skal serveres god mad for vore ældre i hele landet, siger ældreminister Thyra Frank.

Det tværministerielle afsæt for dette regeringsudspil skaber for første gang grundlag for handling, der går på tværs af fødevare-, sundheds-, ældre-, undervisnings-, børne- og socialområdet.

Der er 14 initiativer i strategien, som fordeler sig ud på syv områder. Du kan læse strategien her.

Hovedinitiativerne i strategien er:

  • Gode mad- og måltidsvaner i familier med små børn 
  • Mærkningsordning for sunde dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser 
  • Maddannelse i dagtilbud og skoler 
  • Lokal måltidsindsats på Lolland-Falster 
  • Vidensbank for kommunale cases vedr. mad, måltider og ernæring på ældreområdet 
  • Innovationspartnerskab
  • Styrket kommunikation og proaktiv indsats mod ”fake news”
  • Etablering af Forum for Mad, Måltider og Sundhed

Fakta

Alene som følge af udgifter til type 2-diabetes forventer OECD en årlig vækst i Danmark, som er en tredjedel lavere end ellers forventet. Det svarer til et årligt tab på cirka 10 milliarder kroner i 2035. Og derfor forventes samfundsudgifterne alene til diabetes at blive fordoblet fra cirka 30 milliarder kroner i 2015 til 60 milliarder kroner i 2025.

Kontakt

Miljø- og Fødevareministeriet, pressesekretær Ming Ou Lü, 2077 0459, minol@mfvm.dk
Undervisningsministeriet, pressesekretær Andreas Müller, 33 92 50 26, andreas.muller@uvm.dk 
Børne- og Socialministeriet, pressemedarbejder Nanna Lodberg Theut, 4185 1360, nlot@sm.dk
Sundheds- og Ældreministeriet, presserådgiver Natasja Dybmose, 2067 0874, nmd@sum.dk