Hop til indhold

Hvordan defineres seksuel chikane eller andre krænkende handlinger? Har du oplevet nogle af delene som elev eller lærling? Hvor kan du i så fald få hjælp, og hvad er dine rettigheder?

Det er nogle af de spørgsmål, som landets elever og lærlinge på erhvervsuddannelserne får hjælp til at finde svar på i nyt vejledningsmateriale, der snart bliver tilgængeligt på landets erhvervsuddannelser.

Vejledningen er en del af en informationsindsats, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har igangsat og udarbejdet materiale til. Den skal sikre, at elever og lærlinge kender deres rettigheder og ved, hvad de kan gøre, og hvor de kan få hjælp, hvis de har været udsat for seksuel chikane eller andre krænkende handlinger.

Som en del af indsatsen er der også udarbejdet en vejledning til skolernes ansatte, som kan støtte skolerne i at tage hånd om elever og lærlinge i situationer, hvor de har været udsat for krænkende handlinger. Vejledningen indeholder oplysninger om virksomhedernes og skolernes ansvar og giver desuden gode råd til, hvordan skolerne kan tage en samtale med elever eller lærlinge om, hvor de kan søge hjælp, hvis de har været udsat for krænkende handlinger i deres oplæringsvirksomhed.

”Ingen elever skal udsættes for seksuel chikane eller andre krænkende handlinger, hverken på skolerne, eller mens de er i oplæring. Det er fuldstændig uacceptabelt. I de tilfælde, hvor det sker, er det vigtigt, at alle elever og lærlinge kender sine rettigheder og er opmærksomme på, at diskrimination og chikane bliver taget meget alvorligt. Derfor er jeg glad for, at det her materiale er blevet lavet, og jeg håber, både elever og ansatte vil læse med,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Om informationsindsatsen

Informationsindsatsen vil være tilgængelig på alle landets erhvervsuddannelser. Her vil elever og lærlinge via QR-koder på plakater kunne finde digitalt vejledningsmateriale, der oplyser om deres rettigheder i tilfælde af seksuel chikane.

Vejledningen til elever og lærlinge bliver suppleret med en vejledning til skolens medarbejdere, der klæder dem på til samtaler med elever og lærlinge, som har været eller er udsat for krænkende handlinger.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har tidligere udarbejdet informationsmateriale om elever og lærlinges muligheder for at fortsætte deres uddannelse, hvis de har været udsat for seksuel chikane i en oplæringsvirksomhed.