Hop til indhold

Gladsaxe Gymnasium, Roskilde Katedralskole og Københavns Åbne Gymnasium får fra næste skoleår mulighed for at udbyde filosofi på C-niveau som et obligatorisk fag i en treårig periode. Det sker, efter at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har godkendt et forsøg med obligatorisk filosofi C på stx.

Institutionerne har anmodet om forsøget, da de ønsker at ændre på filosofifagets status. I dag er det kun muligt at vælge filosofi C som valgfag, mens de to øvrige klassisk humanistiske fag, oldtidskundskab C og religion C, er obligatoriske. Konkret ønsker hver institution at give to klasser per årgang filosofi i stedet for enten oldtidskundskab eller religion. 

”Der har været et ønske fra flere gymnasier om, at filosofi skal spille en større rolle i det almene gymnasium. Det har vi valgt at lytte til. De unge, der vælger gymnasiet, skal kunne have tillid til, at de mødes af et forholdsvist højt niveau, hvor de lærer at reflektere og stille kritiske spørgsmål, der ikke kun kan besvares af Wikipedia eller ChatGPT. Sammen med de andre klassiske humanistiske dannelsesfag oldtidskundskab og religion kan filosofi træne gymnasieelevernes grundlæggende tænkning og refleksion”, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Resultaterne af forsøget vil blandt andet kunne bruges til at afgøre den fremtidige fagrække på stx, herunder om filosofifaget skal supplere oldtidskundskab og religion som muligt obligatorisk fag på stx.

Om forsøget

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har godkendt et forsøg med filosofi C på stx på Gladsaxe Gymnasium, Roskilde Katedralskole og Københavns Åbne Gymnasium for en treårig periode (2025/26, 2026/27, 2027/28).

Institutionerne har fået godkendt mulighed for at vælge, hvilke to af de tre fag (oldtidskundskab C, religion C, filosofi C) der skal knyttes til de enkelte klasser. Det er en model, der allerede kendt inden for de naturvidenskabelige, kunstneriske og fremmedsproglige fag.